ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει όταν ξυπνάμε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι

16 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Το να ξυπνάτε λεπτά ή και ώρες πριν από το κουδούνισμα από το ξυπνητήρι δεν είναι πρωτοφανές, αναφέρει το CNN Health, αλλά μπορεί να προκαλέσει απίστευτη δυσφορία και να κρύβει κάτι βαθύτερο...

Όσοι αντιμετωπίζουν αϋπνία μπορεί να έχουν ένα συνδυασμό «πρωινών και νυχτερινών αφυπνίσεων», σύμφωνα με μια μελέτη από το Stanford Sleep Epidemiology Research Center σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια. Η μελέτη διαπιστώνει ότι μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν πρόωρες αφυπνίσεις χωρίς άλλα συμπτώματα αϋπνίας, που δεν επιτρέπουν στον ύπνο να είναι ουσιαστικός, ακόμη και όταν συμπληρώνονται οι συνιστώμενες ώρες.

Αν ξυπνήσετε ξαφνικά, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, μην ελέγξετε το ρολόι. Το να μάθετε ότι είναι 3 π.μ. τη στιγμή που έχετε ρυθμίσει το ξυπνητήρι για τις 7 το πρωί μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος σχετικά με τις ώρες ύπνου που ελπίζατε να συμπληρώσετε.

Παραδόξως λοιπόν, οι ειδικοί λένε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Ναι, ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα. «Εγκαταλείψτε την ιδέα να ξανακοιμηθείτε», δήλωσε η ειδικός στον ύπνο Wendy Troxel. «Όταν το κάνετε αυτό, ο ύπνος είναι πιο πιθανό να επανέλθει».

Παράλληλα, ο Δρ Rajkumar Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια Keck School of Medicine στο Λος Άντζελες,  συνιστά να παρακολουθείτε, όχι μόνο πότε πήγατε για ύπνο και ξυπνήσατε μία νύχτα, αλλά και τις τεχνικές ηρεμίας, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες - ακόμα και τη ρουτίνα διατροφής και άσκησης που φαινόταν να σας βοηθά να κοιμηθείτε εκείνη την ημέρα-.

«Ο τέλειος ύπνος είναι σαν να έχεις ένα παζλ και χρειάζεσαι όλα τα σωστά κομμάτια», δήλωσε ο Dasgupta. "Τα άτομα που έχουν αϋπνία, στερούνται ενός από αυτά τα κομμάτια υγιούς ύπνου».

Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται πέρα από τρεις φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες, η Rebecca Robbins, εκπαιδεύτρια στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συνιστά να μιλήσετε με έναν ειδικό ύπνου ή ψυχολόγο. Μπορεί να απαιτείται κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή συνήθειας.


Σχετικά Άρθρα