ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοβαρές ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στις αγχώδεις διαταραχές

09 Δεκεμβρίου 2025, 07:00

images

Νέα ευρήματα από το UC Davis Health δείχνουν ότι τα άτομα που ζουν με αγχώδεις διαταραχές τείνουν να έχουν μειωμένα επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλο. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry της ομάδας Nature, ανέλυσε 25 προηγούμενες έρευνες και συνέκρινε νευρομεταβολίτες -χημικές ουσίες που παράγονται από τον μεταβολισμό του εγκεφάλου- σε 370 άτομα με αγχώδεις διαταραχές και 342 χωρίς άγχος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χολίνη, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκουμε σε αφθονία στα αβγά, ήταν περίπου 8% χαμηλότερη στα άτομα με άγχος, με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχή που σχετίζεται με σκέψη, συναισθηματική ρύθμιση και λήψη αποφάσεων.

Ο Jason Smucny, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ψυχιατρικής, ανέφερε ότι αυτή είναι η πρώτη μετα-ανάλυση που αποκαλύπτει συγκεκριμένο χημικό μοτίβο στον εγκέφαλο ατόμων με άγχος, υποδηλώνοντας ότι διατροφικές παρεμβάσεις,όπως κατάλληλη συμπληρωματική χολίνη, ενδέχεται να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των χημικών ισορροπιών του εγκεφάλου.

Η χολίνη είναι ουσία που υποστηρίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και λειτουργίες του εγκεφάλου όπως μνήμη, διάθεση και έλεγχο μυών. Επειδή ο οργανισμός παράγει μικρή ποσότητα, το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να προέρχεται από τη διατροφή, δηλαδή από αβγά, σολομό κι άλλα λιπαρά ψάρια, το συκώτι αλλά και σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και οι ξηροί καρποί.

Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, διαταραχή πανικού, κοινωνική φοβία και διάφορες ειδικές φοβίες. Αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με δυσλειτουργίες σε εγκεφαλικά κυκλώματα που ελέγχουν την αντίληψη κινδύνου, ιδιαίτερα στην αμυγδαλή και τον προμετωπιαίο φλοιό. Επίσης, σχετίζονται με ανισορροπίες χημικών ουσιών όπως η νορεπινεφρίνη, που εμπλέκεται στην αντίδραση «μάχης ή φυγής».

Ο Maddock και ο Smucny χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την τεχνική πρωτονικής φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού (1H-MRS), μια μη επεμβατική μέθοδο που βασίζεται σε MRI για την ανάλυση χημικών ουσιών στον εγκεφαλικό ιστό. Προηγούμενες μελέτες του Maddock είχαν ήδη δείξει μειωμένα επίπεδα χολίνης σε ασθενείς με διαταραχή πανικού, γεγονός που οδήγησε τη νέα ομάδα στην ευρύτερη μετα-ανάλυση. Παρά το ότι ανέμεναν μειώσεις, ο Maddock σχολίασε ότι η συνέπεια και το μέγεθος της διαφοράς ήταν εντυπωσιακά. Ένα «8% μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά για τον εγκέφαλο είναι σημαντικό».

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η υπερδραστηριότητα του μηχανισμού μάχης ή φυγής στα αγχώδη άτομα αυξάνει τις ανάγκες του εγκεφάλου σε χολίνη, πιθανόν οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα. Παρότι είναι άγνωστο αν η αύξηση της χολίνης στη διατροφή μειώνει πράγματι το άγχος, η ομάδα υπογραμμίζει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και ότι δεν πρέπει κανείς να καταναλώνει υπερβολικά υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων. Αντίθετα, συστήνουν ισορροπημένη διατροφή και έλεγχο της πρόσληψης χολίνης βάσει των διατροφικών συστάσεων.

Ο Maddock επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν λαμβάνουν την προτεινόμενη ποσότητα χολίνης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ορισμένα Ω3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στο σολομό, μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να αξιοποιήσει καλύτερα τη χολίνη. Καλές διατροφικές πηγές είναι το βοδινό συκώτι, ο κρόκος αυγού, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, η σόγια και το γάλα.

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι η χολίνη μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη χημική ισορροπία του εγκεφάλου σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Αν και οι αιτίες του άγχους είναι πολύπλευρες, συνδυάζοντας νευροβιολογία, ψυχολογικό στρες και περιβαλλοντικούς παράγοντες, η μελέτη προσφέρει νέες ενδείξεις ότι η διατροφή ίσως παίζει πιο ουσιαστικό ρόλο από όσο πιστευόταν. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών του άγχους και σε πιο στοχευμένες θεραπείες στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα