ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οκτώ στοιχεία για μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

22 September 2023, 10:00

images

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασικό στοιχείο για την υγεία, αναφέρει το Nutrition. Ακολουθούν 8 στοιχεία, τα οποία αποτελούν τα θεμέλια της ιδανικής διατροφής.

1. Η υγιεινή διατροφή αφορά τη συμπερίληψη διαφορετικών τροφών και θρεπτικών συστατικών στη διατροφή για καλή υγεία και ευεξία, που χαρακτηρίζεται από ισορροπία.

2. Καμία μεμονωμένη τροφή ή ομάδα τροφίμων δεν μπορεί να προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για να είστε υγιείς. Η κατανάλωση ποικιλίας διαφορετικών τροφών από καθεμία από τις ομάδες τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να προσλάβετε όλο το φάσμα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

3. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής και θα πρέπει να επιδιώκετε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 την ημέρα. Αυτό μπορεί να αφορά σε φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά.

4. Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι και άλλα δημητριακά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά η ποιότητα αυτού που επιλέγουμε είναι σημαντική. Είναι καλή ιδέα να επιλέγουμε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως ψωμί ολικής αλέσεως ή σίκαλης, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, βρώμη και πατάτες με φλούδα για να μας βοηθήσουν να λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

5. Οι πρωτεϊνούχες τροφές φυτικής προέλευσης όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και άλλα όσπρια παρέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και είναι φυσικά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Είναι καλό να τα εντάσσετε τακτικά στη διατροφή σας.

6. Οι τροφές με ζωική πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) παρέχουν μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Καλό είναι να μην τρώτε πολύ κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.

Συνιστάται να καταναλώνετε 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να είναι λιπαρό ψάρι όπως σολομός, σκουμπρί ή σαρδέλες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιώδιο. Είναι καλό να ψάχνετε τα προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη (για παράδειγμα φυσικό γιαούρτι). Εάν επιλέγετε εναλλακτικά γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης, τότε αναζητήστε αυτά που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και ιδανικά άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

7. Είναι καλύτερο να επιλέγετε πιο υγιεινά λίπη όπως φυτικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους ή ελαιόλαδο τις περισσότερες φορές και να μην έχετε πάρα πολλές πηγές κορεσμένων λιπαρών όπως βούτυρο, καρύδα ή φοινικέλαιο.

8. Πιθανότατα να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να τρώτε πάρα πολλά φαγητά ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη όπως σοκολάτα, κέικ, μπισκότα, αρτοσκευάσματα, πατατάκια και τηγανητά πατατάκια. Εάν τα συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας, προσπαθήστε να είναι σε μικρές ποσότητες.



Σχετικά Άρθρα