H καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά 39%
11 Νοεμβρίου 2025, 07:00
Νέα έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στην προστασία από την κολπική μαρμαρυγή, μια κοινή πάθηση του καρδιακού ρυθμού, οδηγώντας μερικές φορές σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Επί χρόνια, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και άλλα καρδιακά προβλήματα να αποφεύγουν την καφεΐνη, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ωστόσο, νέα μελέτη από το UC San Francisco και το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας απέδειξε το αντίθετο: οι συμμετέχοντες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
«Ο καφές αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα, η οποία είναι γνωστό ότι μειώνει την κολπική μαρμαρυγή», εξήγησε ο Gregory M. Marcus, MD, ηλεκτροφυσιολόγος στο UCSF Health και κύριος συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA. Ο Marcus προσέθεσε ότι «η καφεΐνη είναι επίσης διουρητική, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την αρτηριακή πίεση και με τη σειρά του να μειώσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Αρκετά άλλα συστατικά στον καφέ έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα».
Τα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξανόμενης παχυσαρκίας. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαγνωστεί και οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και ένας στους τρεις ανθρώπους μπορεί να εμφανίσει την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή του.
Για να διερευνήσουν εάν ο καφές βοηθά ή βλάπτει, οι ερευνητές σχεδίασαν τη μελέτη DECAF (Does Eliminating Coffee Avoid Fibrillation?), την 1η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή για να ελέγξουν τη σχέση μεταξύ του καφέ με καφεΐνη και της κολπικής μαρμαρυγής.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 200 ασθενείς που έπιναν τακτικά καφέ και έπασχαν από επίμονη κολπική μαρμαρυγή ή μια σχετική πάθηση γνωστή ως κολπικό πτερυγισμό, μαζί με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Όλοι είχαν προγραμματιστεί να υποβληθούν σε ηλεκτρική καρδιομετατροπή, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία είτε σε κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζάνι καφέ με καφεΐνη ή ενός μικρού εσπρέσο κάθε μέρα, είτε σε πλήρη αποφυγή του καφέ και άλλων ποτών με καφεΐνη για έξι μήνες.
Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που έπινε καφέ παρουσίασε 39% χαμηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Εκτός από τις πιθανές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ, οι ερευνητές πρότειναν ότι όσοι έπιναν καφέ μπορεί να είχαν αντικαταστήσει λιγότερο υγιεινά ποτά, όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, με καφεΐνη.
«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», δήλωσε ο συγγραφέας Christopher X. Wong, PhD, του UCSF, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Βασιλικού Νοσοκομείου της Αδελαΐδας. «Οι γιατροί ανέκαθεν συνιστούσαν στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να ελαχιστοποιούν την πρόσληψη καφέ, αλλά αυτή η δοκιμή υποδηλώνει ότι ο καφές δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά είναι πιθανό να είναι και προστατευτικός».
Tags: Καρδιά, Καρδιαγγειακά, Καφές, Καφές και υγεία, κολπική μαρμαρυγή
