Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με τον κίνδυνο διαβήτη σε νεαρούς ενήλικες
14 Νοεμβρίου 2025, 16:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στους νεαρούς ενήλικες που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αυξημένη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο προδιαβήτη, κατά τον οποίο τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε πρώιμο στάδιο μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό Nutrition and Metabolism.
«Ακόμα και οι μέτριες αυξήσεις στην πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορούν να διαταράξουν τη ρύθμιση της γλυκόζης σε νεαρούς ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο παχυσαρκίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Vaia Lida Chatzi, καθηγήτρια επιστημών πληθυσμού και δημόσιας υγείας και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του USC.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη διατροφή ως τροποποιήσιμο παράγοντα πρώιμης μεταβολικής νόσου και ένα στόχο για στρατηγικές πρόληψης μεταξύ των νέων», προσέθεσε η Chatzi σε δελτίο τύπου.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρες τροφές, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα. Περιέχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία προσθέτων που τα καθιστούν πιο νόστιμα, ελκυστικά και ανθεκτικά στο ράφι, όπως χρώματα, αρώματα και σταθεροποιητές.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 85 ατόμων ηλικίας 17 έως 22 ετών, που χαρακτηρίστηκαν ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα, για 4 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, υποβλήθηκαν σε έλεγχο σακχάρου στο αίμα τους και σε μια δοκιμασία με ζαχαρούχο ποτό για να ελεγχθεί η απόκριση στην ινσουλίνη τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε αύξηση 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με 64% υψηλότερο κίνδυνο προδιαβήτη και 56% υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα. Όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατά την 1η τους επίσκεψη ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια των ραντεβού παρακολούθησης - ένα πρώιμο σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη.
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών», δήλωσε σε δελτίο τύπου η επικεφαλής ερευνήτρια Yiping Li, διδακτορική φοιτήτρια στις ποσοτικές βιοϊατρικές επιστήμες στο Dartmouth College στο Λίβανο του Νιου Χάμσαϊρ.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν μεγαλύτερες ομάδες και να χρησιμοποιήσουν πιο λεπτομερή παρακολούθηση της διατροφής, για να καταλάβουν ποιες τροφές παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
