ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαιτολόγος προτείνει να αποφεύγουμε την κατανάλωση αυτών των δύο προϊόντων

10 Νοεμβρίου 2025, 10:00

images

Ο τρόπος ζωής και η διατροφή μας επηρεάζουν την υγεία μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου για το 2024, εκτιμάται ότι 2.001.140 νέα κρούσματα καρκίνου θα καταγραφούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και 611.720 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο. Οι διατροφικές μας συνήθειες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την υγεία. Έτσι, η διαιτολόγος Nichole Andrews (@oncology.nutrition.rd στο TikTok), δημιούργησε ένα βίντεο για να μας προειδοποιήσει σχετικά με τα είδη τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ώστε να τα αποφεύγουμε πάση θυσία.

Η Andrews ξεκίνησε το βίντεό της αναφέροντας πως ακούει συνεχώς ότι συστατικά όπως η ζάχαρη, το βοδινό κρέας, η γλουτένη, τα αναψυκτικά διαίτης και τα φυτικά έλαια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχουν μόνο 2 είδη τροφίμων που συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου: τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και το αλκοόλ. Με 15 χρόνια εμπειρίας ως διαιτολόγος με εξειδίκευση στην ογκολογία, η Andrews προειδοποίησε για το πώς η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο 6 τύπων καρκίνου: «Καρκίνο του μαστού, καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του οισοφάγου, καρκίνο του ήπατος, καρκίνο του στόματος και του λαιμού και καρκίνος του στομάχου».

Επιπλέον, ανέφερε τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος: «Τα προμαγειρεμένα κρέατα στο κατάστημα, όπως τα χοτ ντογκ, το λουκάνικο, το μπέικον, τα αλλαντικά, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», είπε η Andrews. «Εκτός από αυτά, δεν υπάρχουν άλλα τρόφιμα προς κατανάλωση που θα αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτά είναι λοιπόν καλά νέα».

Μίλησε επίσης ανοιχτά για το πώς η παχυσαρκία αποτελεί αποδεδειγμένο παράγοντα κινδύνου για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου, επειδή προάγει τη χρόνια φλεγμονή και τις ορμονικές ανισορροπίες στον οργανισμό. «Δεν φταίει η ζάχαρη. Είναι η συνολική ισορροπία θερμίδων και το σωματικό λίπος που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία», εξήγησε η Andrews. «Όλα τα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων, χρησιμοποιούν γλυκόζη για ενέργεια. 

Είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Ωστόσο, η πλήρης διακοπή της ζάχαρης δεν θα «λιμοκτονήσει» τα καρκινικά κύτταρα. Ο οργανισμός σας θα παράγει φυσικά γλυκόζη από άλλες πηγές, όπως πρωτεΐνες και ακόμη και λίπη, για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες».

Τέλος, οι χρήστες του TikTok την ευχαρίστησαν για την παροχή πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με τις αλλαγές που οφείλουμε στον εαυτό μας κάνουμε, βελτιώνοντας τις διατροφικές μας συνήθειες.



Σχετικά Άρθρα