ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευαισθητοποίηση για τη σιδηροπενική αναιμία

22 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Η σιδηροπενική αναιμία, η οποία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, είναι η πιο συχνή αναιμία παγκοσμίως και αφορά κυρίως βρέφη, παιδιά και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη, το 1/3 των γυναικών κατά το 3ο τρίμηνο μπορεί να εμφανίσει σιδηροπενία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου).

Οι αιτίες που οδηγούν σε σιδηροπενία είναι η ελαττωμένη πρόσληψη σιδήρου μέσω της τροφής, η δυσαπορρόφηση (μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου της τροφής από το έντερο),  η απώλεια αίματος (π.χ από το γαστρεντερικό σύστημα, έμμηνος ρύση) και οι αυξημένες ανάγκες (παιδιά και έγκυες).

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ωχρότητα, την εύκολη κόπωση, το αίσθημα παλμών αλλά και τη γλωσσίτιδα, την κοιλονυχία και την τριχόπτωση.  

Τα αίτια της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν απώλεια αίματος και έλλειψη σιδήρου στη διατροφή.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας, τα αυγά, τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο.  Πάντως, ο σίδηρος που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα, απορροφάται στο λεπτό έντερο. 

Οποιαδήποτε εντερική διαταραχή επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Επίσης, αν κάποιο τμήμα του λεπτού εντέρου έχει αφαιρεθεί χειρουργικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.


Σχετικά Άρθρα