ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυσκοιλιότητα: Ένα φρούτο μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα

17 Οκτωβρίου 2025, 16:00

images

Η κατανάλωση αρκετών ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με νέες οδηγίες προς τους γιατρούς σχετικά με την πάθηση. Επιπλέον, το πόσιμο νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα είναι καλύτερο για τη δυσκοιλιότητα από το νερό της βρύσης, ενώ τα συμπληρώματα οξειδίου του μαγνησίου μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα.

«Οι ασθενείς μπορούν να αναφέρουν έως και 30 διαφορετικά συμπτώματα δυσκοιλιότητας», λέει η Δρ Eirini Dimidi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο King's College London (KCL). Οι νέες οδηγίες υποδεικνύουν ότι η καλύτερη λύση είναι να επικεντρωθείτε πρώτα στα φρούτα και τα ποτά, αντί να ανησυχείτε για το ποιο είναι το πιο πρόσφατο προβιοτικό ή να γεμίζετε τη διατροφή σας με διαφορετικά είδη φυτικών ινών, λέει.

Η Δρ. Dimidi συνιστά την κατανάλωση 2 ή 3 ακτινιδίων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή 8-10 δαμάσκηνων για τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

«Ακόμα και χωρίς τη φλούδα, είναι καλό και περιέχει φυτικές ίνες». Οι φυτικές ίνες στο ακτινίδιο επηρεάζουν το έντερο με τρόπο που αυξάνει τον όγκο των κοπράνων, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει συσπάσεις στο έντερο.

«Το ακτινίδιο αυξάνει επίσης την περιεκτικότητα σε νερό στο έντερο, γεγονός που μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα», λέει η Δρ. Dimidi.

Μέχρι σήμερα, οι οδηγίες για τους γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με δυσκοιλιότητα ήταν περιορισμένες και ξεπερασμένες και επικεντρώνονταν σε συμβουλές για την αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών και νερού, λένε οι ερευνητές.

Οι νέες συστάσεις βασίζονται σε στοιχεία από 75 κλινικές δοκιμές, οι οποίες έχουν αναλυθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Ο καθηγητής Kevin Whelan, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής διαιτολογίας στο KCL, δήλωσε ότι η νέα οδηγία «σηματοδότησε ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς την ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών τους ώστε να διαχειρίζονται τη δυσκοιλιότητα μέσω της διατροφής».

Ο ίδιος είπε ότι αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τα συμπτώματα, την ευεξία και την ποιότητα ζωής τους.

Η Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία, η οποία χρηματοδότησε το έργο για την παραγωγή των νέων κατευθυντήριων γραμμών, δήλωσε ότι αποτελούν έναν εξαιρετικό πόρο για διαιτολόγους, γιατρούς και νοσηλευτές και υποστήριξε «μια προσέγγιση για τη διαχείριση της χρόνιας δυσκοιλιότητας που επικεντρώνεται περισσότερο στη διατροφή και βασίζεται σε στοιχεία».

Η έρευνα και οι νέες οδηγίες δημοσιεύονται στο Journal of Human Nutrition & Dietetics.



Σχετικά Άρθρα