ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το afterburn effect που βοηθάει στο αδυνάτισμα;

25 September 2019, 13:08

images

Συμβαίνει αμέσως μετά την προπόνηση και βοηθά με έναν «μαγικό» τρόπο να χάνουμε θερμίδες και κιλά χωρίς να κάνουμε πια τίποτα…

Είναι ο τρόπος που ο οργανισμός μας «απαντά» στην έντονη εκγύμναση, όταν ο μεταβολισμός επιταχύνει τις καύσεις και στην συνέχεια δεν σταματά απότομα με το τέλος της εκγύμνασης.

Συνεχίζει για ένα διάστημα αρκετών λεπτών ως και ωρών να λειτουργεί με ένταση.

Κάποιοι γυμναστές χρησιμοποιούν το φαινόμενο αυτό για να βοηθήσουν τους περάτες τους να χάσουν περισσότερα κιλά.

Η EPOC (συνεχιζόμενη κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση) βάζει σε κατάσταση… turbo (afterburn) τον οργανισμό μας καθώς αυτός προσπαθεί να το αναπληρώσει (το οξυγόνο) στο αίμα μετά από την έντονη άσκηση.

Μέσω του οξυγόνου αυτού, ο οργανισμός εξισορροπεί τις ορμόνες και επιδιορθώνει τους μυς και τους υπόλοιπους ιστούς που υπέστησαν ταλαιπωρία κατά την άσκηση.

Κι όσο πιο έντονη ήταν η εκγύμναση, τόσο πιο έντονη είναι και η EPOC με αποτέλεσμα να καίμε πολλές θερμίδες ώρες μετά την εξάσκηση.

Για αυτό το λόγο και τα προγράμματα με έντονη άσκηση μας βοηθούν να χάσουμε τελικά περισσότερο βάρος.

Το σημαντικό είναι ότι αν θέλουμε να χάσουμε περισσότερες θερμίδες, μπορούμε να αυξήσουμε την EPOC σε κάθε προπόνηση καθώς οι λίγες παραπάνω θερμίδες μόνο μία φορά δεν θα βοηθούν να αδυνατίσουμε.

Αλλά αν συμβαίνει συνεχώς, τότε επιδρά θετικά στην απώλεια βάρους.

Και η «συνταγή» προβλέπει: Αυξάνουμε την ένταση της εξάσκησης, κάνουμε περισσότερα σετ, περισσότερα κουραστικά και έντονα σετ ασκήσεων, μειώνουμε τον χρόνο ξεκούρασης ανάμεσά τους, και επικεντρωνόμαστε στις ασκήσεις που γυμνάζουν ταυτόχρονα πολλούς μυς αντί για έναν.

Όσο νιώθουμε τους μυς να «καίνε», τόσο ξέρουμε ότι θα συνεχίσουμε να χάνουμε θερμίδες και μετά το πέρας της προπόνησης.

Όλα αυτά βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού και την επίβλεψη εκπαιδευμένου γυμναστή που ξέρει πώς να μας προστατεύσει από τραυματισμό.

ΠΗΓΗ: Trevor Thieme, συγγραφέας και προπονητής

Σχετικά Άρθρα