Τα σωστά φρούτα μάς παρέχουν τα σωστά φλαβονοειδή για καλύτερη υγεία
04 Νοεμβρίου 2025, 09:00
Τα smoothies αποτελούν ένα γρήγορο και νόστιμο τρόπο να καταναλώσουμε φρούτα και λαχανικά, όμως ορισμένοι συνδυασμοί μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινοί όσο φαίνονται. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UC Davis) ανακάλυψαν ότι ο τύπος των φρούτων που αναμειγνύονται μεταξύ τους μπορεί να επηρεάσει το πόσα θρεπτικά συστατικά απορροφά τελικά ο οργανισμός. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, εξέτασε τον ρόλο της πολυφαινολοξειδάσης (polyphenol oxidase – PPO), ενός ενζύμου που υπάρχει φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά, και πώς αυτό επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά φλαβανόλες.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory της Mars Edge (θυγατρικής της Mars, Inc.) και ερευνητής στο UC Davis, εξήγησε:
«Θέλαμε να κατανοήσουμε πρακτικά πώς μια συνηθισμένη τροφή, όπως ένα smoothie με βάση τη μπανάνα, μπορεί να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανόλων που απορροφά το σώμα μετά την κατανάλωση». Όποιος έχει κόψει μήλο ή καθαρίσει μπανάνα γνωρίζει πως τα φρούτα αυτά σκουραίνουν γρήγορα. Αυτή η «οξείδωση» προκαλείται όταν η PPO αντιδρά με το οξυγόνο. Οι ερευνητές του UC Davis ήθελαν να διαπιστώσουν αν η ίδια ενζυμική δραστηριότητα επηρεάζει και την απορρόφηση των ωφέλιμων φλαβανόλων όταν τα φρούτα αναμειγνύονται σε smoothies.
Μπανάνες εναντίον μούρων: Η «μάχη» των smoothies
Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν δύο διαφορετικά smoothies: το ένα περιείχε μπανάνα (υψηλή δραστηριότητα PPO) και το άλλο μίγμα από μούρα (χαμηλή δραστηριότητα PPO). Για σύγκριση, πήραν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα φλαβανόλων στο αίμα και στα ούρα.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Όσοι ήπιαν το smoothie με μπανάνα είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανόλων σε σχέση με όσους πήραν την κάψουλα αναφοράς.
«Μάς εξέπληξε το πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας και μόνο μπανάνας μείωσε τα επίπεδα των φλαβανόλων στο smoothie και την απορρόφηση τους από το σώμα», δήλωσε ο Ottaviani. «Αυτό δείχνει ότι ο τρόπος προετοιμασίας και οι συνδυασμοί των τροφών επηρεάζουν σημαντικά τη θρεπτική απορρόφηση».
Τι είναι οι φλαβανόλες;
Οι φλαβανόλες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στο κακάο, στα μούρα, στα μήλα και στα σταφύλια. Ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των πολυφαινολών και θεωρούνται σημαντικές για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, τη μνήμη και να μειώσουν τη φλεγμονή όταν καταναλώνονται τακτικά. Οι φλαβανόλες επίσης συνδέονται με καλύτερη καρδιαγγειακή και εγκεφαλική υγεία και υπάρχουν άφθονες σε τρόφιμα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο — δηλαδή σε πολλά από τα πιο συνηθισμένα υλικά για smoothies.
Επιλογή των σωστών συνδυασμών φρούτων
Το 2022, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ συνέστησε πρόσληψη 400–600 mg φλαβανόλων ημερησίως για καλή καρδιομεταβολική υγεία. Ο Ottaviani προτείνει ότι όσοι επιδιώκουν να φτάσουν αυτόν τον στόχο θα πρέπει να συνδυάζουν φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες, όπως τα μούρα, με υλικά χαμηλής PPO δραστηριότητας, όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, το μάνγκο ή το γιαούρτι.
Οι μπανάνες παραμένουν ένα θρεπτικό φρούτο, αλλά ο ερευνητής προτείνει να αποφεύγεται η ανάμειξή τους με φλαβανολούχα τρόφιμα, όπως τα μούρα, τα σταφύλια ή το κακάο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα τρόφιμα με υψηλή PPO, όπως τα φύλλα παντζαριού.
Ο Ottaviani πρόσθεσε ότι τα ευρήματα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για νέες έρευνες σχετικά με το πώς η παρασκευή τροφών επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, το τσάι είναι μια σημαντική πηγή φλαβανόλων, και ο τρόπος που παρασκευάζεται μπορεί να καθορίζει πόσες από αυτές τις ενώσεις απορροφά τελικά ο οργανισμός.
«Αυτός είναι σίγουρα ένας τομέας που αξίζει μεγαλύτερη προσοχή στην επιστήμη των πολυφαινολών και των βιοδραστικών συστατικών γενικότερα», δήλωσε ο Ottaviani.
Στην έρευνα συνέβαλαν επίσης οι Jodi Ensunsa, Reedmond Fong, Jennifer Kimball και Alan Crozier, από το Τμήμα Διατροφής και το Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής του UC Davis, το Πανεπιστήμιο του Reading, το Πανεπιστήμιο King Saud και τη Mars, Inc.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ερευνητική επιχορήγηση της Mars, Inc., η οποία συνεργάζεται με πανεπιστήμια για τη μελέτη των πιθανών οφελών των φλαβανόλων του κακάο για την ανθρώπινη υγεία.
Tags: φλαβονοειδή, χυμός
