ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών είναι θέμα δημοκρατίας

29 Απριλίου 2022, 06:00

images

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών είναι ζήτημα δημοκρατίας και χρήζει σημαντικότητας τόσο στις οικογένειες, τις γειτονιές, τις επιχειρήσεις όσο και στον εθελοντισμό, υποστηρίζουν οι ενώσεις ηλικιωμένων και οι σύλλογοι νέων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηλικιωμένων (European Seniors Union), καθηγητής An Hermans, σε επιστολή του με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ενεργό Γήρανση και τη Διαγενεακή Αλληλεγγύη που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου, αναφέρει ότι η αλληλεγγύη μεταξύ γενεών αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας βιώσιμης κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία του κορωνοϊού, ειδικότερα στον τομέα της υγείας, εξέφρασε τη λύπη του ως προς την έλλειψη αλληλεγγύης που παρατήρησε και πάλι στην Ευρώπη.

«Φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν μάθαμε ότι η αλληλεγγύη είναι το θεμέλιο της Ευρώπης, τι σημαίνει να χτίζεις βήμα προς βήμα ‘μια ολοένα στενότερη Ένωση’, μια ένωση μεταξύ εθνών και λαών, που εκφράζεται στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, με οικονομική ολοκλήρωση, με μεταφορές προϋπολογισμού, οικονομική βοήθεια, προγράμματα στήριξης», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη, συμπλήρωσε, δεν ήταν έτοιμη για την κρίση του Covid-19 και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια θα μπορούσαν και θα έπρεπε να εκφραστούν με σαφή και συντονισμένο τρόπο. «Μόνο μετά από μακρές και δύσκολες συζητήσεις βρέθηκαν συντονισμένες ευρωπαϊκές λύσεις: απαραίτητα σημάδια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αναμένουν και αξίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες», δήλωσε.

Τόνισε επίσης, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξαρτήτως ηλικίας τα οποία πρέπει να προστατεύονται, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Όταν πρόκειται για ιατρική περίθαλψη, η ηλικία από μόνη της δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελεί κριτήριο για την ιατρική διαλογή. Όλοι έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε αυτά τα δικαιώματα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να παίξει σε αυτόν τον αγώνα για σεβασμό και ανθρώπινη αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Hermans, ευελπιστεί ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, σε όλη την Ευρώπη, πεπεισμένοι ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών είναι μια αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας βιώσιμης Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένης στις θεμελιώδης αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης.

Προσπάθειες ΕΕ για ενεργό γήρανση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη σημασία του θέματος της γήρανσης, προώθησε διάφορα μέτρα στον τομέα της πολιτικής.

Ανακήρυξε το 2012 ως το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα βήματα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της σημασίας της προώθησης μιας Ευρώπης φιλικής προς την ηλικία.

Ακολούθως, το 2013, ως το Έτος των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσε το τέλειο πλαίσιο για την προώθηση της όλης διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι «η ενεργός γήρανση είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης των ευκαιριών για την υγεία, τη συμμετοχή και την ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής καθώς οι άνθρωποι γερνούν».

Η ενεργός γήρανση έχει ως στόχο να προωθήσει την ιδέα των ηλικιωμένων πολιτών ως πλήρες μέλος της κοινωνίας τόσο από επαγγελματική όσο και από προσωπική άποψη και να διαδραματίσει ενεργό ρόλο, όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητο.

Συνεπώς, η ΕΕ επιδιώκει να προωθήσει τη δυνατότητα αυτή στους ακόλουθους τομείς:

-Απασχόληση:

Η οικονομική κρίση κατέστη τους ηλικιωμένους ιδιαίτερα ευάλωτους και αυτό, σε συνδυασμό με τη γενική αύξηση του προσδόκιμου ζωής που οδηγεί σε μεταγενέστερη ηλικία συνταξιοδότησης, σημαίνει ότι πολλοί φοβούνται την ανεργία στα χρόνια που μεσολαβούν μέχρι τη συνταξιοδότηση.

-Συμμετοχή στην κοινωνία

Η συνταξιοδότηση των ηλικιωμένων πολύ συχνά οδηγεί σε αισθήματα αχρηστίας και αποστασιοποίησης από την κοινωνία. Έτσι, η ΕΕ επιθυμεί να εξασφαλίσει την αναγνώριση της συμβολής των ηλικιωμένων , είτε στην επαγγελματική σταδιοδρομία, είτε ως εθελοντές, ενώ παράλληλα δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις δραστηριότητές τους.

-Ανεξάρτητη διαβίωση

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι ηλικιωμένοι με μερικές μικρές αλλαγές στις φυσικές και συναισθηματικές συνθήκες, μπορούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους να αναλάβουν τη δική τους ζωή και να γεράσουν με αξιοπρέπεια.

-Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών

Είναι γνωστό ότι στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία είναι λίγες οι ευκαιρίες για νέους και ηλικιωμένους ανθρώπους, να συναντηθούν και να ανταλλάξουν ιδέες, γνώσεις και απόψεις, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της κοινωνικής συνοχής.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών θεωρήθηκε προτεραιότητα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, να προωθούνται μέσω διαφόρων διαύλων, όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα