ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατοικίδια: Οι αξίες που προσφέρουν στη ζωή του παιδιού

14 Απριλίου 2022, 11:30

images

Τα κατοικίδια εκτός από το να είναι αξιολάτρευτα αλλά και οι καλύτεροι και πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου, έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σημαντικής αξίας ειδικότερα για ένα παιδί.

Πολλοί όσοι είχαν κατοικίδιο στα παιδικά τους χρόνια αναφέρουν ότι μέσω της σχέσης που είχαν με το κατοικίδιο τους κατάφεραν να αναπτύξουν σημαντικές αξίες οι οποίες αποτέλεσαν πολύ χρήσιμες στη μετέπειτα ζωή τους, για παράδειγμα, η υπευθυνότητα στην παροχή φροντίδας, η συμπόνια, η καθαριότητα και η ενσυναίσθηση.

Η Ronald McDonald House Charities Cyprus (RMHC Cyprus), προτρέπει τους γονείς να πάρουν στο παιδί τους ένα κατοικίδιο παρουσιάζοντας 5 πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να προσφέρει ένα ζωάκι στη ζωή των παιδιών τους.

Αρχικό πλεονέκτημα είναι η συναισθηματική στήριξη του κατοικίδιου ζώου προς το παιδί. Όπως αναφέρει, τα κατοικίδια έχουν την τρομερή ικανότητα να προσφέρουν αγάπη με μια άδολη, απονήρευτη αφοσίωση, που εντυπωσιάζει πολύ τα παιδιά. Μπορεί να βοηθήσει εξίσου το παιδί να διαχειριστεί τις συναισθηματικές προκλήσεις, όπως το άγχος του αποχωρισμού ενός μέλους της οικογένειας, αντιζηλίες ανάμεσα στα αδέλφια, δοκιμασίες στο σχολείο, ακόμη και κάποιον θάνατο.

Επόμενο πλεονέκτημα είναι η κοινωνικοποίηση του παιδιού μέσα από το παιχνίδι, όταν οι γονείς ή οι άλλοι χρειάζονται ξεκούραση και δεν μπορούν. Σημειώνεται ότι οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας θεωρούν τα κατοικίδια μια από τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.

Το τρίτο πλεονέκτημα που αναφέρεται είναι το αίσθημα υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού και κατοικίδιου. Για παράδειγμα, η φροντίδα ενός κατοικίδιου απαιτεί εργασία από το ίδιο, καθώς πρέπει να διατηρεί το χώρο του καθαρό, να το πηγαίνει βόλτα, να φροντίζει για τη διατροφή και την υγεία του, να βάζει τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές του.

Επομένως, η κατάλληλη φροντίδα ενός ζώου απαιτεί από όλη την οικογένεια και το παιδί να μάθει αρκετά νέα πράγματα, όπως γνώσεις και δεξιότητες. Για παράδειγμα, η φροντίδα ενός σκύλου έχει αρκετές και σημαντικές διαφορές από αυτές μιας γάτας ή ενός ινδικού χοιριδίου – από την καθαριότητα του χώρου και του σώματός του, ως τον εμβολιασμό και τη διατροφή του. Έτσι, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να μπει στον συναρπαστικό κόσμο της φύσης και των ζώων όχι μόνο από εικόνες και βιβλία, αλλά μέσω της καθημερινότητας του.

Το πέμπτο πλεονέκτημα που παρέχει η φροντίδα ενός ζώου είναι η κατανόηση του κύκλου της ζωής. Συγκεκριμένα, το παιδί ζώντας με ένα ζώο, θα μπορεί να κατανοήσει καλύτερα και τις προκλήσεις της ζωής όπως είναι η γέννηση, η ανάπτυξη, οι ασθένειες, η αναπαραγωγή, τα γηρατειά και ο θάνατος. Επιπλέον, θα μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα που προκαλούνται από αυτή την «τριβή» με τέτοιου είδους δοκιμασίες. Ως εκ τούτου, αυτό θα το βοηθήσει να ωριμάσει συναισθηματικά και να αντιμετωπίσει με σθένος μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμφίβολα θα συναντήσει αργότερα στη ζωή του.

Εν κατακλείδι, η RMHC, επισημαίνει ότι το παιδί ξέρει ότι το κατοικίδιό του δεν θα το προδώσει και δεν θα το πληγώσει ποτέ, αλλά θα είναι πάντα στο πλάι του για μια ζεστή αγκαλιά, όποτε το χρειαστεί, πλημμυρίζοντάς το με ένα αίσθημα ασφάλειας και αγάπης.  

Σχετικά Άρθρα