ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρίσεις πανικού: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

05 Δεκεμβρίου 2019, 14:05

images

Το 4% του γενικού πληθυσμού στο δυτικό κόσμο υποφέρει από σοβαρές και συχνές κρίσεις πανικού ενώ στις γυναίκες η πάθηση είναι δύο ως τρεις φορές συχνότερη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η εμφάνιση των επεισοδίων είναι απρόσμενη και απότομη, χωρίς ή με την ίδια πάντα αιτία οπότε αλλάζει και ο τρόπος αντιμετώπισης από ειδικό ψυχολόγο. 

Η δυσκολία στην αναπνοή, η ζαλάδα, η τάση για έμετο, ο τρόμος ή και πόνος στο στήθος είναι πάντως τα βασικά συμπτώματα και προκαλούν φόβο σε όποιον τα νιώθει για πρώτη φορά. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, το άτομο οδηγείται στα Επείγοντα νοσοκομείου με την υποψία καρδιακού επεισοδίου. 

Η κατάσταση αυτή πάντως φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται ψυχραιμότερα όταν ο πάσχων την έχει βιώσει αρκετές φορές με αποτέλεσμα να γνωρίζει τι του συμβαίνει και να κάνει υπομονή μέχρι να του περάσει.

Η λύση πάντως δεν είναι να κάνει κάποιος...υπομονή. Από την στιγμή που θα συμβεί δεύτερη φορά μία κρίση πανικού, είναι απαραίτητο να επισκεφτούμε ψυχολόγο ώστε να να λάβουμε την βοήθεια που χρειαζόμαστε. Οι κρίσεις πανικού κρύβουν από πίσω καταπίεση, ένταση, ανεκπλήρωτες προσδοκίες, ελλείμματα και γενικά διάφορα προβλήματα. 

Κι ας μην μπερδευόμαστε ότι τις προκαλεί η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στον παρόντα χρόνο στο σπίτι ή την εργασία. Αυτή η δυσκολία είναι προφανώς ο εκλυτικός παράγοντας αλλά όχι η βαθιά αιτία.

ΠΗΓΗ

American Psychological Association


Σχετικά Άρθρα