ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νεκταρίνια ή γιαρμάδες; Ιδού η απορία

06 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Μοιάζουν πολύ αλλά δεν είναι τα ίδια. Η εξωτερική υφή στο ένα είναι λεία ενώ στο άλλο μοιάζει με βελούδο. Και στη "σάρκα" τους, το ένα είναι πιο σκληρό και λευκό, και το άλλο πιο μαλακό και πορτοκαλί... Ποιες οι διαφορές μεταξύ γιαρμά και νεκταρίνι; 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετικές ποικιλίες ροδάκινου, φρούτου που συναντάμε σε αρκετά είδη με διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και τη γεύση.

Τα νεκταρίνια έχουν λοιπόν πιο σκληρή "σάρκα", τα λευκόσαρκα ροδάκινα έχουν λευκή και σκληρή και οι γιαρμάδες έχουν μαλακή αρωματική σάρκα και το κουκούτσι να αφαιρείται πιο εύκολα.

Το ροδάκινο είναι πάντως αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και αν μείνει εκτός ψυγείου σαπίζει γρήγορα. Αλλά  περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, σάκχαρα και πρωτεΐνες που το καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα για παιδιά και ενήλικες.

Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα παραγωγής ροδάκινων στον κόσμο με αποτέλεσμα το φρούτο αυτό να συναντάται παντού σε σχετικά χαμηλές τιμές. 

Μπορεί να καταναλωθεί ως φρούτο καθαρισμένο, σε κομπόστα, ως μαρμελάδα, σε χυμούς και smoothies, ως συστατικό παρασκευής σε γλυκά ή ακόμα να μπει σε σάλτσες αλμυρών φαγητών. 

Σχετικά Άρθρα