ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερανάλυση πλήττει την ψυχική μας υγεία

25 Νοεμβρίου 2019, 07:15

images

Είναι χρήσιμο να υπολογίζουμε όλες τις παραμέτρους πριν λάβουμε μια απόφαση ή δεχτούμε μία συμφωνία, αλλά όταν πέφτουμε συνεχώς στην παγίδα της υπερανάλυσης των πάντων, καταλήγουμε σε αγχώδεις διαταραχές!

Αν είστε από αυτούς που όταν τους προτείνουν κάτι καινούργιο, αρχίζουν να αναλύουν κάθε πιθανό σενάριο και χάνονται σε σκέψεις και άγχη, τότε αυτή η είδηση σας αφορά! Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 73% των ανθρώπων μεταξύ 25 και 35 ετών αλλά και το 52% των 45 με 55 ετών υποφέρει από την διαταραχή αυτή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η υπερβολική ανάλυση κάθε κατάστασης γύρω μας, πρώτα από όλα μας καθυστερεί από το πάρουμε αποφάσεις που αφορούν την πρόοδό μας και την προσωπική μας ευτυχία. 

Αν για παράδειγμα, κάποιος θέλει να παντρευτεί και αρχίσει να σκέφτεται "κι αν δεν πάει καλά και χωρίσουμε;", "κι αν το μετανιώσω μετά από μερικά χρόνια", κι άλλα παρόμοια, τότε δεν θα παντρευτεί ποτέ. Ομοίως συμβαίνει και με τα εργασιακά θέματα... Όταν μας κάνουν μια πρόταση να αλλάξουμε εργασιακό περιβάλλον και να πάρουμε καλύτερη θέση με περισσότερα χρήματα, κι εμείς αρχίσουμε να σκεφτόμαστε "μήπως είναι καλύτερα να μείνω στη σιγουριά της παρούσας θέσης;", "μήπως βρεθώ τελικά άνεργος", και άλλες αρνητικές σκέψεις, τότε δεν θα πάμε ποτέ μπροστά!

 Η κατάσταση μάλιστα για αρκετούς ξεφεύγει των ορίων και περνούν όλη την ζωή τους υπεραναλύοντας τα πάντα και μην πράττοντας τίποτα. Η μία σκέψη ακυρώνει την προηγούμενη και τελικά κανένα βήμα προόδου δεν γίνεται. Το άτομο γίνεται αναβλητικό, αποκτά πρακτικά προβλήματα σε διάφορους τομείς της ζωής και το ίδιο νιώθει συνεχώς αγχωμένο και προβληματισμένο.

Όπως επισημαίνει ο Δρ David Spiegel, διευθυντής του Center on Stress and Health at Stanford Health Care, "είναι μερικές φορές που η ανησυχία για ένα πρόβλημα είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα".

Και αναφέρει τι παθαίνουμε από αυτήν την κατάσταση:

-Δεν πράττουμε τίποτα.
-Έχουμε ξαφνικά "δημιουργήσει" με το μυαλό μας δεκάδες πιθανά σενάρια που μας μπερδεύουν και μας παραλύουν.

Και η Δρ Rajita Sinha από το Yale Stress Center προσθέτει: "Κολλάμε ξαφνικά ανάμεσα σε πιθανές συνέπειες που μπορεί ή που είναι απίθανο να συμβούν, σε ανησυχίες για την έκβαση της υπόθεσης που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και "παγώνουμε" κάθε δραστηριότητα και κάθε απόφαση".

Και οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε την υπερανάλυση και να τολμούμε να παίρνουμε την ζωή στα χέρια μας χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιες φορές θα κάνουμε και λάθη. Όταν αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι, τότε χρειαζόμαστε την βοήθεια ψυχολόγου εγκαίρως, πριν καταστρέψουμε την ζωή μας αναλύοντας σενάρια που δεν θα συμβούν ποτέ.

Σχετικά Άρθρα