ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεχνητή νοημοσύνη βλάπτει ψυχικά τους εργαζόμενους

17 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Αϋπνία, κατανάλωση αλκοόλ, ψυχικές διαταραχές βασανίζουν συχνότερα όσους εργάζονται σε κλάδους που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Psychology.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια υποστηρίζει τώρα ότι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως το μάρκετινγκ και τα χρηματοοικονομικά, που αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης, φαίνεται να έχουν σοβαρό αποτύπωμα στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Οι μελετητές υπέβαλαν166 μηχανικούς από μια εταιρεία βιοϊατρικής σε ερωτήσεις αναφορικά με το κατά πόσο μοναξιά ένιωθαν ή πόσο ισχυρή ήταν η αίσθηση του ανήκειν κάπου. Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοι των συμμετεχόντων έδωσαν πληροφορίες με στόχο να αξιολογηθεί η προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια, ενώ τα μέλη της οικογένειας έδωσαν στοιχεία σχετικά με το αν αυτοί οι συμμετέχοντες βίωναν αϋπνία ή αν έπιναν συχνά αλκοόλ.

Όπως αποδείχτηκε, οι εργαζόμενοι που αλληλεπιδρούσαν πιο συχνά με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ήταν πιο πιθανό να βιώσουν μοναξιά, αϋπνία, αλλά και να καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες αλκοόλ μετά τη δουλειά. Ταυτόχρονα, όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι ήταν πιο πιθανό να προσφέρουν βοήθεια στους συναδέλφους τους, ένα εύρημα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανώς να αντανακλά μια υποβόσκουσα ανάγκη για κοινωνική αλληλεπίδραση και μείωση του αισθήματος μοναξιάς.


Σχετικά Άρθρα