ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατήρηση ημερολογίου συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας

04 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα και την ψηφιοποίηση, θα μπορούσε κάτι τόσο απλό, όπως το να κρατάμε ένα χειρόγραφο ημερολόγιο, να μάς βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα; Η Julia Samuel, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του Grief Works, πιστεύει ότι το ημερολόγιο μπορεί πράγματι να επιτελέσει έναν τέτοιο ρόλο.

Η ίδια είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: «Είναι αποδεδειγμένο ότι, όταν γράφουμε αυτό που νιώθουμε, απελευθερώνουμε τα συναισθήματά μας, όπως θα κάναμε όταν μιλάμε. Στην πραγματικότητα, η συγγραφή ενός ημερολογίου είναι εξίσου αποτελεσματική με τις θεραπείες ομιλίας - βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, του άγχους και του στρες, βελτιώνει ακόμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διάθεσή μας και συχνά λύνει προβλήματα».

Η Samuel προσέθεσε ότι, ακόμη κι αν ένα ημερολόγιο προορίζεται να δημοσιευτεί στη συνέχεια, «είναι η απελευθέρωση του συναισθήματος και το ξεκαθάρισμα μέσω της γραφής που μας ηρεμεί». Αυτό υποδηλώνει ότι όσοι κρατούν ημερολόγιο και γράφουν γνωρίζοντας -ή ίσως ελπίζοντας- ότι οι σκέψεις τους θα διαβαστούν από άλλους, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την καταπραϋντική επίδραση που μπορεί να έχει.

Ομοίως, ο γιατρός Adam Kay υποστηρίζει ότι το να γράφεις για ένα ευρύτερο κοινό, αλλάζει τον τρόπο που εξηγείς τα πράγματα. Ο ίδιος είναι και συγγραφέας και άρχισε να γράφει ένα ημερολόγιο με την πρόθεση να παραμείνουν ιδιωτικές οι σκέψεις του. Ο ίδιος πιστεύει ότι το ημερολόγιο ήταν ο τρόπος του να ανταπεξέλθει στις πιέσεις μιας ταραχώδους επαγγελματικής ζωής.

«Τα ημερολόγιά μου είναι τώρα πολύ καλύτερα γραμμένα, αλλά είναι λιγότερο χρήσιμα για μένα ψυχολογικά γιατί ξέρω πολύ καλά ότι κάποια στιγμή θα τα στείλω με email σε έναν εκδότη», δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα