ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άτομα με διαβήτη τύπου 2: Δίαιτα που μιμείται τη νηστεία βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου

02 Ιουλίου 2025, 07:00

images

Περίπου το 11% του αμερικανικού πληθυσμού έπασχε από διαβήτη το 2024, με το διαβήτη τύπου 2 να αντιπροσωπεύει το 90% έως 95% αυτών των περιπτώσεων. Το ποσοστό φυσικά είναι ίδιο και στις Ευρώπη. Οι δίαιτες τύπου διαλειμματικής νηστείας, οι οποίες περιλαμβάνουν εναλλασσόμενες περιόδους νηστείας και κατανάλωσης τροφής, είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να είναι πιο εύκολο να τηρηθούν σε σχέση με τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μία νέα μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία που περιλαμβάνει περιορισμένη πρόσληψη ενέργειας για πέντε συνεχόμενες ημέρες ανά μήνα, παρουσιάζουν βελτιώσεις στα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, απώλεια βάρους και μειωμένη εξάρτηση από φάρμακα για το διαβήτη.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο William Hsu, MD, ενδοκρινολόγος και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στην L-Nutra, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η μελέτη καταδεικνύει πώς η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία (FMD), όταν συνδυάζεται με την επίβλεψη γιατρού και την καθοδήγηση από εγγεγραμμένο διαιτολόγο (RD), μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε κλινικά περιβάλλοντα πραγματικού κόσμου για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2».

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα οφέλη από την ενσωμάτωση μιας δίαιτας που μιμείται τη νηστεία στην καθημερινότητα των ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από ασθενείς που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του διαβήτη που περιελάμβανε την παρακολούθηση μιας μηνιαίας 5ήμερης δίαιτας που μιμείται τη νηστεία υπό την επίβλεψη γιατρών και διαιτολόγων.

Οι ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη σε κυλιόμενη βάση και τα δεδομένα συλλέχθηκαν από εκείνους που είχαν παρακολουθήσει το πρόγραμμα για τουλάχιστον 3 ή 6 μήνες.

Στο τέλος των 3 και 6 μηνών, η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία ήταν αποτελεσματική στη διευκόλυνση της απώλειας βάρους και στη μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ενός δείκτη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία βοήθησε επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων να επιτύχουν τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα σε αυτά τα χρονικά σημεία από ό,τι κατά τη στιγμή της εγγραφής.

Επιπλέον, ο Hsu σημείωσε:

«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι σε θέση να ενσωματώσουν τη δίαιτα που μιμείται τη νηστεία στην καθημερινότητά τους χωρίς σημαντικές παρενέργειες. Επειδή πρόκειται για μια μηνιαία παρέμβαση 5 ημερών και όχι για ένα καθημερινό πρόγραμμα, πολλοί θεωρούν εφικτή την ολοκλήρωσή του ακόμη κι αν έχουν εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις».

Οι ερευνητές σημειώνουν πως, ενώ τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια μία δίαιτα που μιμείται τη νηστεία, θα πρέπει να συμβουλευτούν ένα γιατρό πριν ξεκινήσουν μια τέτοια δίαιτα.

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, εξέφρασε κάποια επιφύλαξη σχετικά με τα ευρήματα.

«Ενώ οι θετικές επιδράσεις του προγράμματος στο βάρος και την HbA1c [δείκτη σακχάρου στο αίμα] είναι πολλά υποσχόμενες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρέμβαση συσχετίστηκε με σημάδια ενεργειακής έλλειψης - όπως κόπωση, πονοκέφαλο, ζάλη και ναυτία - σε σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της 5ήμερης περιόδου νηστείας».

«Παρόλο που αυτά τα συμπτώματα υποχώρησαν, μπορεί να ενέχουν κινδύνους για ορισμένα άτομα, ειδικά για εκείνα με συννοσηρότητες», επεσήμανε.

Οι ερευνητές παρουσίασαν αυτά τα αποτελέσματα στην 85η Επιστημονική Συνεδρία της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη.


Σχετικά Άρθρα