ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ακόρεστα λιπαρά μπορεί να μην έχουν πάντα αντιφλεγμονώδη δράση

02 Ιουλίου 2025, 09:00

images

Τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα αβοκάντο και το ελαιόλαδο συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, κυρίως λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων ακόρεστων λιπαρών οξέων. Μελέτες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα τα Ω3, μπορούν να μειώσουν τόσο τη φλεγμονή, όσο και τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, LDL ή «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο The International Journal of Epidemiology, αναφέρει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τα επίπεδα ορισμένων φλεγμονωδών βιοδεικτών στο πλάσμα του αίματος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρωτογενή τους ανάλυση σε 2.802 συμμετέχοντες από την ALSPAC, η οποία στρατολόγησε συνολικά 14.541 έγκυες γυναίκες που κατοικούσαν στη νοτιοδυτική Αγγλία το 1991 και το 1992, και τις έχει παρακολουθήσει και τους απογόνους τους από τότε. Στη συνέχεια, επανέλαβαν την ανάλυσή τους χρησιμοποιώντας δεδομένα από 12.401 συμμετέχοντες στην UK Biobank.

«Χρησιμοποιώντας 2 μεγάλα σύνολα δεδομένων, την ALSPAC και την UK Biobank, μαζί με μια γενετική τεχνική που ονομάζεται Μενδελιανή τυχαιοποίηση, οι ερευνητές εξέτασαν εάν αυτά τα λίπη προκαλούν αλλαγές στη φλεγμονή, αντί να συνδέονται απλώς με αυτήν, διερευνώντας την πραγματική αιτία. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα ισχυρή επειδή βοηθά στην ελαχιστοποίηση των συνήθων παραγόντων σύγχυσης που εντοπίζονται στις μελέτες διατροφής, όπως ο τρόπος ζωής ή άλλες διατροφικές συνήθειες. Με άλλα λόγια, οι ερευνητές προχώρησαν πέρα από το να διερωτηθούν ποιος παρουσιάζει αυξημένη φλεγμονή και τι τρώει και αντ' αυτού προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν τα ίδια τα λίπη ήταν άμεσα υπεύθυνα», δήλωσε ο Thomas M. Holland, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο RUSH για την Υγιή Γήρανση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους απογόνους ALSPAC μετά από 24 χρόνια. Στην ανάλυσή τους, έλεγξαν την κοινωνική τάξη του νοικοκυριού κατά τη γέννηση, το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο της μητέρας κατά τη γέννηση, το καθεστώς καπνίσματος της μητέρας και του πατέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φύλο των απογόνων κατά τη γέννηση, τον τύπο κατανάλωσης αλκοόλ στην ηλικία των 24 ετών, τον τύπο καπνιστή στα 24 και την ηλικία σε μήνες στην κλινική πρακτική των 24 ετών.

Η Daisy Crick, από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Queensland εξήγησε:

«Τα διαιτητικά λιπαρά οξέα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας τα επίπεδα DHA, τα συνολικά ωμέγα-3 LA, τα συνολικά ωμέγα-6 και την αναλογία ωμέγα-6:ωμέγα-3 που βρέθηκε στο αίμα. Η φλεγμονή με τη χρήση ουσιών στο αίμα που ονομάζονται βιοδείκτες και συγκεκριμένα χρησιμοποιήσαμε τους βιοδείκτες C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ιντερλευκίνη-6 (IL-6) και ακετύλια γλυκοπρωτεΐνης (GlycA).»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και στις δύο ομάδες, τα επίπεδα τόσο των Ω3 όσο και των Ω6 συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα GlycA.

Ο Holland δήλωσε ότι «παραδόξως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο τα Ω3 όσο και τα Ω6 λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ενός δείκτη που ονομάζεται GlycA (ενός νέου δείκτη φλεγμονής), ο οποίος αντικατοπτρίζει χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Αυτό ήταν απροσδόκητο, ειδικά για τα Ω3, τα οποία προωθούνται ευρέως ως αντιφλεγμονώδη».

«Τα Ω3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, και σε φυτικές τροφές όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα θεωρούν ως ηρεμιστικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 συνδέθηκαν με αυξημένη φλεγμονή», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα