Μπορεί η άσκηση να αποτελέσει το «αντίδοτο» της ανθυγιεινής διατροφής;
30 Οκτωβρίου 2025, 07:00
Η ευκολία πρόσβασης σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά έχει οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών παθήσεων. Αυτή η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και τον καθιστικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με μειωμένη ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου και την παραγωγή μικροβιακών μεταβολιτών που αυξάνουν τη φλεγμονή και μεταβάλλουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές που προκαλούνται από τη διατροφή στο μικροβίωμα του εντέρου και στις μεταβολικές ορμόνες συμβάλλουν αποδεδειγμένα στις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία.
Αντίθετα, μελέτες που διεξήχθησαν σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, βελτιώνοντας παράλληλα τη γνωστική λειτουργία. Η άσκηση σχετίζεται με την αυξημένη ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και την παραγωγή μικροβιακών μεταβολιτών, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία, με τη σειρά τους, σχετίζονται με προστατευτική επίδραση στην ψυχική υγεία.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση ή τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων μιας σύγχρονης δυτικής διατροφής υψηλής σε ζάχαρη και λιπαρά στην ψυχική υγεία. Η παρούσα μελέτη, που διεξήχθη σε νεαρούς ενήλικες αρσενικούς αρουραίους, εξέτασε εάν η άσκηση θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας με πρόχειρο, κακής ποιότητας φαγητό και με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά στην ψυχική υγεία και τις μεταβολικές αλλαγές.
Τα ζώα της μελέτης είτε ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα είτε μια δίαιτα με πρόχειρο φαγητό για 7,5 εβδομάδες. Η δίαιτα με πρόχειρο, κακής ποιότητας φαγητό αποτελούνταν από 2 είδη υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και 2 υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, που παρέχονταν καθημερινά επιπλέον της τυπικής τροφής.
Τα μισά από τα ζώα στις ομάδες τυπικής δίαιτας και δίαιτας με πρόχειρο, κακής ποιότητας φαγητό ανατέθηκαν στην ομάδα άσκησης και είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε έναν τροχό τρεξίματος. Τα υπόλοιπα μισά σε κάθε ομάδα αποτελούσαν την υποομάδα της καθιστικής ζωής.
Τα ζώα υποβλήθηκαν σε μια σειρά από συμπεριφορικές δοκιμασίες που ξεκινούσαν 4 εβδομάδες μετά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δίαιτα με πρόχειρο, κακής ποιότητας φαγητό προκάλεσε αύξηση βάρους και αυξημένη λιπώδη μάζα σε καθιστικά ζώα. Η άσκηση είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη αύξηση βάρους και λιπώδους μάζας σε αρουραίους που ακολούθησαν τη δίαιτα αυτή.
Τα ζώα στην καθιστική ομάδα που τράφηκαν με πρόχειρο φαγητό εμφάνισαν αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα και αυτές οι επιδράσεις μετριάστηκαν με την άσκηση. Η άσκηση μείωσε επίσης τις αγχώδεις συμπεριφορές και βελτίωσε μέτρια τις χωρικές ικανότητες σε όλα τα ζώα, ανεξαρτήτως της διατροφής που ακολούθησαν.
«Η έρευνα σχετικά με τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην ψυχική υγεία συνεχίζει να εξελίσσεται. Αυτή η μελέτη συνεχίζει να προσθέτει [στοιχεία] στη βιβλιογραφία δείχνοντας τις επιπτώσεις της άσκησης σε μια δίαιτα με πρόχειρο, κακής ποιότητας φαγητό στην κατάθλιψη, το άγχος και τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε η Gia Merlo, MD, MBA, κλινική καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
