ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκέφαλος και σκέψεις ελέγχουν τη δυνατότητα χαλάρωσης

12 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όσο οι άνθρωποι κοιμούνται και πώς μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του καλύτερου, βαθύτερου ύπνου.

Σύμφωνα με το Horizon: The EU Research and Innovation Magazine, ο καλός βραδινός ύπνος χρησιμεύει ως τονωτικό. Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ότι ο ύπνος δίνει ώθηση στη μάθηση και στη μνήμη. Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες αποκάλυψαν μάλιστα ότι η πρώιμη φάση του ύπνου βραδέων κυμάτων , είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Όταν μαθαίνεις κάτι το βράδυ, αυτές οι πληροφορίες επανενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου», είπε ο Δρ Bjoern Rasch, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα MemoSleep που χρηματοδοτήθηκε από το Horizon και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Fribourg.

Ο Ελβετός ερευνητής προσέθεσε ότι «η περισυλλογή και οι αρνητικές σκέψεις αυξάνουν τις αφυπνίσεις μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μάς κάνουν να ξυπνάμε νωρίτερα από όσο θέλουμε και μάς κάνουν να κοιμόμαστε λιγότερο βαθιά».  

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Οι θετικές σκέψεις μπορούν επίσης να επανενεργοποιηθούν στα εγκεφαλικά κυκλώματα και να βελτιώσουν τον ύπνο, σύμφωνα με τον Δρ Rasch, ο οποίος διοργάνωσε ένα πείραμα γύρω από την όλη ιδέα, με τη βοήθεια των φοιτητών του.

Οι τελευταίοι συνδέθηκαν με έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά τους κύματα, ενώ παράλληλα παρακολουθούνταν και οι μύες τους για να καταγραφεί πότε έπεσαν σε ύπνο και σε ποιο στάδιο ύπνου βρίσκονταν.

Ορισμένες στρατηγικές χαλάρωσης επιτρέπουν στους ανθρώπους να κοιμούνται πιο γρήγορα, αλλά δεν αλλάζουν την ποιότητα του ύπνου μετά, σύμφωνα με τον Δρ Rasch, ο οποίος χρησιμοποίησε βίντεο με εικόνες, όπως ένα ψάρι που κολυμπά σε βαθιά νερά, με ήχους που υποδηλώνουν ασφάλεια και χαλάρωση, για τους φοιτητές.

«Τα υποκείμενα περνούσαν περισσότερο χρόνο στο βαθύτερο στάδιο ύπνου αργών κυμάτων αφού άκουσαν την υπνωτική κασέτα», είπε ο Δρ Rasch. «Θα το εξηγούσαμε αυτό με μια αυξημένη επανενεργοποίηση χαλαρωτικών και καθησυχαστικών σκέψεων κατά τη διάρκεια του ύπνου, που ακούστηκαν προηγουμένως κατά τη διάρκεια της κασέτας ύπνωσης».

Σε μελλοντικές μελέτες, ο Δρ Rasch ελπίζει να βοηθήσει ασθενείς που υποφέρουν από αϋπνία.  

«Θα μπορούσε, όχι μόνο να τους βοηθήσει να κοιμηθούν, αλλά και να κάνει τον ύπνο τους πιο ξεκούραστο», είπε. Τέλος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα με ψυχικές ασθένειες, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, να κοιμούνται καλύτερα.


Σχετικά Άρθρα