ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ομορφιά προϋποθέτει και ευχάριστες ... μυρωδιές

03 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Η δυσάρεστη αναπνοή, γνωστή κι ως δυσοσμία του στόματος, επηρεάζει περίπου το 50% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν αυτή την συχνή, αλλά και ενοχλητική κατάσταση, οι επιστήμονες επανεξέτασαν εάν τα προβιοτικά μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία κατά της δυσοσμίας του στόματος και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BMJ Open.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η δημοσίευση ήταν μια μετα-ανάλυση, που σημαίνει ότι οι συγγραφείς εξέτασαν υπάρχουσες μελέτες και συγκεκριμένα εντόπισαν αρχικά 130 μελέτες για να εξετάσουν, αλλά τελικά κατέληξαν σε μόλις 7 σχετικές με το αντικείμενο που τους ενδιέφερε.

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια, περιλαμβάνουν το γιαούρτι και το ψωμί με προζύμι. Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα προβιοτικών στην αγορά, αν και τα οφέλη από τα συμπληρώματα μπορεί να διαφέρουν από την πρόσληψη προβιοτικών από τα τρόφιμα.

"[Η έρευνα] αποτελεί τροφή για πολλή σκέψη. Η αξία της έγκειται στο ότι συγκεντρώνει πολλές μελέτες για να δείξει πού βρίσκονται τα κενά στην έρευνα. Και το χάσμα εδώ που πρέπει πραγματικά να κυνηγήσουμε είναι η αιτιότητα», προσέθεσε ο Δρ Matt Messina, σύμβουλος καταναλωτών για την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση και επίκουρος καθηγητής στο κολέγιο οδοντιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Ενώ μερικοί άνθρωποι με δυσοσμία του στόματος βίωσαν βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις από την πρόσληψη προβιοτικών, δεν είναι, τουλάχιστον ακόμη, σαφές ότι τα προβιοτικά ήταν απαραίτητα η αιτία αυτών των βελτιώσεων.

«Συμπερασματικά είναι η χρήση προβιοτικών σίγουρα δεν βλάπτει, αλλά η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη για το συνολικό όφελος αυτού», δήλωσε ο Messina.

Τέλος, ο Δρ Thomas M. Holland, MS, κλινικός γιατρός και ιατρικός σύμβουλος για το Ινστιτούτο RUSH για υγιή γήρανση στο Σικάγο, δήλωσε ότι «αν και δεν είναι οριστικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό που τρώμε έχει στην πραγματικότητα σημασία όσον αφορά το έντερο και τη στοματική υγεία».


Σχετικά Άρθρα