ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχεται το τρισδιάστατο δέρμα για σοβαρά προβλήματα

06 Νοεμβρίου 2019, 10:00

images

Την ώρα που οι περισσότεροι νοιαζόμαστε για την διόρθωση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια μας θέλοντας να διατηρήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την νεανική όψη και την ομορφιά μας, κάποιοι συνάνθρωποί μας έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα λειτουργικά και εμφάνισης.

Σε αυτούς απευθύνεται μία νέα επιστημονική προσπάθεια που φαίνεται να δίνει καρπούς πολύ σύντομα και συνίσταται στην δημιουργία τεχνητού, τρισδιάστατου δέρματος με αγγεία.

Ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να δημιουργούν σε τρισδιάστατη μορφή ζωντανό δέρμα, περιλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων του και μάλιστα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στην επιθεώρηση Tissue Engineering Part A.

Τώρα αυτό που κάνουν σε πολυεγκαυματίες ή σε άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς ή και διαβήτη που οδήγησε σε επιπλοκές, είναι να μεταμοσχεύσουν δέρμα από νεκρό δότη.

Αλλά η νέα επιστημονική προσπάθεια πάει ένα βήμα πιο πέρα και αντί να περιμένει την ύπαρξη δότη δέρματος, το δημιουργεί σε εργαστήριο.

Ο Δρ. Πανκάι Καράντε, αναπληρωτής καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής και μέλος του Κέντρου Βιοτεχνολογίας και Διεπιστημονικών Ερευνών στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι τα μοσχεύματα που υπήρχαν μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να προσομοιαστούν με ένα είδος θεραπευτικής γάζας.

Συμβάλλουν μεν στην γρηγορότερη επούλωση μιας πληγής αλλά δεν γίνονται ποτέ πλήρως μέρος του νέου οργανισμού.

Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν μετά από λίγο καιρό καθώς δεν υπάρχει λειτουργικό αγγειακό σύστημα να τα συγκρατήσει στην θέση τους.

Οι ερευνητές τώρα, χρησιμοποιώντας διάφορα είδη κυττάρων, όπως είναι τα αγγειακά μυϊκά κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια των αγγείων και ζωικό κολλαγόνο και άλλα δομικά κύτταρα δημιουργούν ένα νέο, λειτουργικό δέρμα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ έκανε μεταμόσχευση σε πειραματόζωο με τα αγγεία του οποίου δημιουργήθηκε σε τρισδιάστατη μορφή το νέο δέρμα.

«Είναι σημαντικό επειδή γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μια μεταφορά αίματος και θρεπτικών συστατικών στο μόσχευμα που το βοηθούν να μείνει ζωντανό» σημείωσε ο Δρ. Καράντε.

Οι ασθενείς με επί σειρά ετών αρρύθμιστο διαβήτη παθαίνουν έλκη στα άκρα (ειδικά στα πόδια) και έχουν να ωφεληθούν τα μέγιστα από τα νέα αυτά μοσχεύματα. 

ΠΗΓΗ: YALE UNIVERSITY

Σχετικά Άρθρα