ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το περπάτημα μάς χαρίζει χρόνια ζωής

02 Μαΐου 2020, 09:00

images

Γνωρίζουμε ότι το περπάτημα μάς κάνει καλό. Αλλά πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για να έχουμε αποτελέσματα; Η πιο γνωστή και αναγνωρισμένη επιστημονικά μελέτη για το θέμα δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2019 από φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Εξετάζοντας τις περιπτώσεις 17.000 γυναικών ηλικίας 72 ετών κατά μέσο όρο, κατάφεραν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που περιλαμβάνει αριθμούς και συγκεκριμένες συστάσεις. 

Στις γυναίκες αυτές φόρεσαν μία συσκευή που μετρούσε κάθε βήμα τους όσες ώρες ήταν ξύπνιες για επτά συνεχόμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ατόμων που πέθαναν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια συγκρίθηκε ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων, κάθε μία από τις οποίες είχε κατά μέσο όρο αύξοντα αριθμό βημάτων ημερησίως: 2.718 βήματα, 4.363 βήματα, 5.906 βήματα και 8.442 βήματα. Χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές τεχνικές για να εξηγηθεί ο βαθμός επιρροής άλλων στοιχείων όπως οι ασθένειες από τις οποίες ενδεχομένως έπασχαν.

Και το συμπέρασμα ήταν ότι περίπου 7.500 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν 40% στη λιγότερο δραστήρια ομάδα. Για βήματα περισσότερα των 7.500 δεν υπήρξε σαφές πρόσθετο όφελος, ενώ ούτε η ένταση των βημάτων φάνηκε να προσφέρει επιπλέον οφέλη. 


Σχετικά Άρθρα