ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς οι ηλικιωμένοι μπορούν να εξασκήσουν την ισορροπία τους στο σπίτι

24 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, η ισορροπία τους μειώνεται. Η ευκινησία και η ισορροπία είναι δύο βασικοί τομείς όσον αφορά τη φυσική κατάσταση. Η Vidhya Kripashankar, σύμβουλος Διατροφικής Ευεξίας στο GetSetUp, αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας, χρόνου αντίδρασης, ταχύτητας, συντονισμού, δύναμης, ευκινησίας, εύρους κίνησης και άλλα παρόμοια.

«Η απώλεια αυτών των ικανοτήτων μπορεί να κάνει ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες δύσκολες. Τα γλιστρήματα και οι πτώσεις γίνονται ένα κοινό πρόβλημα. Η φυσική διαδικασία γήρανσης δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να γίνει επιρρεπής στην πτώση. Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της δύναμης και της ισορροπίας βελτιώνοντας την ευελιξία και τον συντονισμό. Όχι μόνο κάνει τα οστά και τους μύες πιο δυνατά, αλλά βελτιώνει επίσης τη ροή του αίματος, επιτρέποντας στο σώμα να επουλωθεί πιο γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος πτώσεων μπορεί να μειωθεί σημαντικά», λέει.

Η Kripashankar προσθέτει ότι η άσκηση μπορεί να ενεργοποιήσει τη διάθεσή σας, να ανακουφίσει το άγχος, να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και να βελτιώσει μια συνολική αίσθηση ευεξίας. Συμβουλεύει να επιλέξετε ένα πρόγραμμα άσκησης της επιλογής σας — μπορεί να είναι γιόγκα (βοηθά στην αναπνοή και εξάσκηση της προσοχής), Pilates (βοηθά στην ενδυνάμωση του πυρήνα και της μυϊκής δύναμης), προπόνηση ενδυνάμωσης (ενισχύει τους μυς σας) ή αερόμπικ (βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία)-.

«Εκτός από την καθημερινή δόση σωματικής δραστηριότητας, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορεί κανείς να ενσωματώσει σε μια ρουτίνα για να βελτιώσει την ισορροπία και την ευκινησία», λέει.

Αξίζει να γνωρίζουμε τις σωστές αυτές κινήσεις:

- Περπάτημα στο πλάι.

Περπατήστε στο πλάι, κάνοντας 10 έως 15 βήματα προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά. Εάν χρειάζεται, κρατήστε τον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι ή τον τοίχο για υποστήριξη.

- Ισορροπία στο ένα πόδι.

Σταθείτε και στα δύο πόδια. Σηκώστε αργά το ένα πόδι και κρατήστε το ψηλά για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια αλλάξτε τα πόδια. Επαναλάβετε τουλάχιστον 5 έως 10 φορές. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε κοντά σε τραπέζι ή καρέκλα για υποστήριξη.

- Περπάτημα σε μια γραμμή.

Περπατήστε μπροστά κρατώντας το ένα πόδι τη φορά. Τοποθετήστε τη φτέρνα του ενός ποδιού ακριβώς μπροστά από τα δάχτυλα του άλλου ποδιού. Με τον ίδιο τρόπο, κάντε το ανάποδο περπάτημα. Τοποθετήστε τα δάχτυλα του ενός ποδιού ακριβώς πίσω από τη φτέρνα του άλλου ποδιού. Εστιάστε σε ένα σημείο ενώ περπατάτε.

«Ξεκινήστε με τις πιο εύκολες ασκήσεις και σταδιακά προχωρήστε σε πιο απαιτητικές. Η δέσμευση σε μια τακτική ρουτίνα άσκησης θα βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και τη συνολική ευεξία», καταλήγει.

-Σήκωμα-κάθισμα.

Καθίστε σε μια καρέκλα και σηκωθείτε σε όρθια θέση. Καθίστε πίσω. Επαναλάβετε 15 φορές. Αυτό προσφέρει δύναμη και αντοχή στους μύες του ισχίου και του μηρού.


Σχετικά Άρθρα