ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οδηγός για να βάλουμε στην ζωή μας το τζόκινγκ

11 Μαΐου 2020, 16:00

images

Το τρέξιμο και το περπάτημα είναι οι δυο πιο γνωστοί και διαδεδομένοι τρόποι εκγύμνασης παγκοσμίως που δεν απαιτούν ούτε συνδρομή σε γυμναστήριο, ούτε ακριβό εξοπλισμό. Το μόνο που χρειάζεται είναι απόφαση και ένα καλό ζευγάρι παπούτσια.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ωστόσο για όσους δεν έχουν επιχειρήσει ξανά στην ζωή τους να τρέξουν για άθληση, και το κάνουν χωρίς να ενημερωθούν για τα βασικά... Η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να συζητήσουν με έναν γυμναστή που θα τους καθοδηγήσει, ενώ απαραίτητο είναι για όλους, να κάνουν ένα τσεκ-απ σε καρδιολόγο ο οποίος θα δώσει την άδεια για γυμναστική.

Σε γενικές γραμμές όμως οι βασικές οδηγίες είναι οι παρακάτω:

-Εξεταζόμαστε σε καρδιολόγο και συμφωνεί ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια.

-Ξεκινάμε με ελάχιστα λεπτά και μικρή ταχύτητα καθημερινά η μέρα παρά μέρα. Και προσθέτουμε κάθε εβδομάδα λίγα παραπάνω λεπτά.

-Κάνουμε πριν από κάθε προπόνηση απαραίτητα "ζέσταμα" με τέντωμα σε όλους τους μυς των ποδιών. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και στο τέλος της προπόνησης.

-Δεν είμαστε νηστικοί πολλές ώρες αλλά δεν έχουμε φάει τουλάχιστον επί 2 ώρες πριν πάμε για τρέξιμο.

-Έχουμε πάντα μαζί μας νερό ή ένα χυμό αν πρόκειται να τρέξουμε πολύ ώρα.

-Οι αρχάριοι είναι καλό να ξεκινούν με ένα συνδυασμό περπάτημα- τρέξιμο εναλλάξ μέχρι να βελτιωθεί η φυσική τους κατάσταση και να μπορούν να τρέχουν χωρίς διαλείμματα. 

-Προσέχουμε πάντα ώστε να μην αυξάνεται υπερβολικά ο καρδιακός μας ρυθμός. Για να το ελέγχουμε αυτό αρκεί να γνωρίζουμε ότι από το νούμερο 220 αφαιρούμε την ηλικία μας και πολλαπλασιάζουμε επί 0,7. 

Για παράδειγμα, αν είμαστε 40 ετών, αφαιρούμε το 40 από το 220 και μας μένουν 180. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζουμε το 180 επί 0,7 και μας βγαίνει 126. Αυτοί είναι οι παλμοί που πρέπει να έχουμε για να βελτιώνουμε την φυσική μας κατάσταση με την αεροβική άσκηση.


Σχετικά Άρθρα