ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δράσεις για ενίσχυση διαπολιτισμικής νοσηλευτικής

17 Ιουλίου 2025, 16:38

images

Με επίκεντρο την ανάγκη για ένα πιο συμπεριληπτικό και βιώσιμο σύστημα φροντίδας υγείας, η European Transcultural Nursing Association (ETNA) θέτει τις βάσεις για ένα κύκλο δράσεων που θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις στη διαπολιτισμική νοσηλευτική.

Το όραμα τις ΕΤΝΑ, εστιάζει στην ενίσχυση της πολυπολιτισμικής προσέγγισης στα εθνικά συστήματα υγείας, τη συμμετοχή σε διευρωπαϊκά ερευνητικά δίκτυα για την παγκόσμια υγεία και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με έμφαση στην πολιτισμική ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού της επιστημονικής κοινότητας θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2026 στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σηματοδοτώντας τη συνέχεια του διαλόγου και τη συνεργασίας για την υγειονομική φροντίδα του μέλλοντος.

Το όραμα αυτό άρχισε να ξεδιπλώνεται δυναμικά στο 10ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΤΝΑ, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 εώς τις 25 Ιουνίου 2025 στη Βουδαπέστη, συγκεντρώνοντας περισσότερους από εκατό επαγγελματίες υγείας, ερευνητές και ακαδημαϊκούς από είκοσι-τέσσερις χώρες και τέσσερις ηπείρους.

Με θέμα «Planetary Health: The Contribution of Transcultural Care- The Past, The Present, and The Future», το συνέδριο εστίασε στη διατομή μεταξύ υγείας του πληθυσμού, των οικολογικών συστημάτων, των σύγχρονων τεχνολογιών και των πρακτικών πολυπολιτισμικής φροντίδας υγείας, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πολιτισμικής επάρκειας σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για τον πλανήτη.

Σημαντικές στιγμές του συνεδρίου αποτέλεσαν οι παρουσιάσεις των τριών κύριων ομιλητών, του Καθηγητή Tamás Palicz του Semmelweis University που μίλησε για το μέλλον της υγείας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Δρ. Małgorzata Szkup του Pomeranian Medical University που παρουσίασε το καινοτόμο Μοντέλο EMPOER για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στις ιατρικές επιστήμες και της κα. Candan Öztürk, η οποία παρουσίασε την αξία των παραδοσιακών θεραπευτικών μεθόδων στην πολιτισμική ποικιλομορφία της φροντίδας.

Δυναμική ήταν και η παρουσία του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, με τους Δρ, Έλενα Ρούσου, Αντιπρόεδρος του ΕΤΝΑ, Δρ. Λυγία Τσίτση, Δρ. Σωκράτη Σωκράτους, Δρ, Κατερίνα Φιλίππου και Δρ. Παναγιώτα Έλληνα, με τρεις παρουσιάσεις και δύο αναρτημένα θέματα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το συνέδριο περιλάμβανε εξήντα ελεύθερες ανακοινώσεις και δεκαοκτώ αναρτημένες ανακοινώσεις, παρουσιάζοντας αποτελέσματα ερευνών που διεξάχθηκαν στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο όπως και νέα δεδομένα για τη Νοσηλευτική επιστήμη με βάση τη Διεθνή Βιβλιογραφία και Έρευνα.  

Σχετικά Άρθρα