ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα κάνετε γυμναστική; Πιείτε κακάο!

17 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Όπως βεβαιώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Liverpool Hope, το ρόφημα κακάο σε ζεστή ή παγωμένη μορφή είναι το ιδανικό ρόφημα πριν από την εκγύμναση. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο  European Journal of Applied Physiology και επιβεβαιώνει μια σειρά προηγούμενων ερευνών που έχουν επισημάνει τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο στην σωματική ευεξία και για την νοητική διαύγεια.

Η έρευνα διεξήχθη σε μια ομάδα υγιών ενηλίκων 40-60 ετών οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή. Κατά τη διάρκεια της  περιόδου παρακολούθησής τους διάρκειας πέντε εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έκαναν εξαντλητική προπόνηση σε στατικό ποδήλατο στο χώρο των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου με στόχο την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε 400mg συμπλήρωμα κακάο, είτε εικονικά σκευάσματα για επτά μέρες πριν υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την μεταφορά οξυγόνου του οργανισμού ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της άσκησης. Αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι όσοι λάμβαναν το συμπλήρωμα με κακάο σημείωσαν μείωση του χρόνου απόκρισης από 40 σε 34. Η διαφορά θεωρείται σημαντική επειδή υπερβαίνει το ελάχιστο της φυσιολογικής σχετικής αλλαγής των πέντε δευτερολέπτων.

Οι ερευνητές πάντως δεν συνιστούν να φάμε σοκολάτα πριν πάμε στο γυμναστήριο. Αντιθέτως προτείνουν την κατανάλωση ενός ροφήματος με μιάμιση κουταλιά της σούπας κακάο, επειδή η σκόνη κακάο περιέχει φλαβανόλες κατά μέσο όρο 34,6 mg ανά γραμμάριο, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή λιπαρά όπως έχει μια σοκολάτα.


Σχετικά Άρθρα