ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία...ανάποδη τάση του TikTok βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την απώλεια βάρους

30 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Μία τάση γυμναστικής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολών στο TikTok: Το περπάτημα προς τα πίσω. Το απλό περπάτημα, είναι ένας συχνά προτεινόμενος τρόπος άσκησης που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση του 2023, έδειξε ότι το περπάτημα 2.337 βημάτων καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσο και 4.000 βήματα, θα μπορούσαν να μειώσουν την θνητότητα από οποιαδήποτε αιτία. Ωστόσο, το ανάποδο περπάτημα ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο, που δεν έχει καμία σχέση με το TikTok: Προσφέρει περισσότερα οφέλη στην υγεία, κυρίως λόγω των πρόσθετων μυών που πρέπει να ενεργοποιήσει κάποιος για να εκτελέσετε την κίνηση προς τα πίσω χωρίς να πέσει...

Εδώ και πολλά χρόνια, οι προπονητές και οι φυσιοθεραπευτές έχουν χρησιμοποιήσει το ανάποδο περπάτημα ως μέσο αποκατάστασης. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστώνουν τη δημοτικότητά του στο TikTok. 

«Δεν είναι απλώς μια ακόμη ασυνήθιστη άσκηση – είναι κάτι που σε κάνει να ξεχωρίζεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το TikTok, όπου το μοναδικό και εντυπωσιακό περιεχόμενο είναι κυρίαρχο», λέει ο Mike Julom, ACE. CPT, ο ιδρυτής του ThisIsWhyImFit.com.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα οφέλη του περπατήματος μπορεί να περιλαμβάνουν βελτιώσεις σε:

- δύναμη

- καρδιοπνευμονική φυσική κατάσταση και υγεία

- στάση του σώματος

- ισορροπία

- πόνο, συγκεκριμένα στην πλάτη και στο γόνατο

- κινητικότητα

- ψυχική ευεξία

- εστίαση και γνώση.

Ενώ το περπάτημα προς τα πίσω είναι γενικά ασφαλές, η Rebecca Stewart, CPT, personal trainer και ιδρύτρια του MovementFX, λέει ότι ορισμένα άτομα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να μιλήσουν με έναν γιατρό, εάν θέλουν να ξεκινήσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον ίλιγγο, κινητικά προβλήματα, τη Νόσο Πάρκινσον και ζητήματα ισορροπίας.

Σχετικά Άρθρα