ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση είναι πιο σημαντική για την ψυχική σας υγεία από τα χρήματα

23 Απριλίου 2020, 16:00

images

Είναι σαφές ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Ερευνητές από το Yale και την Οξφόρδη πήγαν όμως ένα βήμα παραπέρα. Μελέτησαν αν η άσκηση επηρεάζει περισσότερο την ψυχική υγεία από ότι η οικονομική κατάσταση...

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη σωματική συμπεριφορά και την ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: "Πόσες φορές αισθανθήκατε τις τελευταίες 30 ημέρες συμπτώματα κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων;" Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για το εισόδημά τους και τη σωματική τους δραστηριότητα. Ήταν σε θέση να επιλέξουν μεταξύ 75 τύπων σωματικής άσκησης - από το κούρεμα του γκαζόν, τη φροντίδα των παιδιών και την εργασία στο σπίτι μέχρι την άρση βαρών, το ποδήλατο και το τρέξιμο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ όσοι ασκούνται τακτικά είχαν τάση να αισθάνονται άσχημα κατά μέσο όρο 35 ημέρες το χρόνο, αυτοί που δεν ασκούνταν ένιωθαν άσχημα 18 ημέρες περισσότερο.

Σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσουν το όφελος βρήκαν ότι η συστηματική άσκηση παρείχε τόση θετική επίδραση στην ψυχική διάθεση όσο αυτή που θα είχαν κερδίζοντας  περίπου 25.000 $ περισσότερο το χρόνο.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χαρά και η ικανοποίηση που προσφέρει η άσκηση αξίζει για … πολλά χρήματα.

Αλλά δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο άθλημα κάνετε τόσο πιο ευτυχισμένοι είστε.

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική σας υγεία. "Η σχέση μεταξύ της διάρκειας άσκησης και του ψυχικού φορτίου έχει σχήμα U", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Adam Chekroud του Πανεπιστημίου Yale σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, που σημαίνει ότι αν το παρακάνουμε μπορεί να υπάρξουν αντίθετες επιδράσεις στον ψυχισμό, λόγω καταπόνησης , τραυματισμών κλπ. Σύμφωνα με τη μελέτη, τρεις έως πέντε προπονήσεις ανά εβδομάδα, διάρκειας μεταξύ 30 και 60 λεπτών, είναι ιδανικές.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι ορισμένα αθλήματα που περιλαμβάνουν κοινωνικοποίηση - όπως ομαδικά αθλήματα - μπορούν να έχουν περισσότερο θετική επίδραση στην ψυχική υγεία από άλλα πιο μοναχικά. Αλλά μέχρις ότου οι ιδιάζουσες συνθήκες λόγω κορωνοϊού επιτρέψουν ξανά την κοινωνικοποίηση, μπορούμε να αρκεστούμε σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η ποδηλασία με πολύ καλά αποτελέσματα.


Σχετικά Άρθρα