ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η προπόνηση με αντιστάσεις κατάλληλη για παιδιά;

07 September 2022, 09:00

images

Καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και η φθινοπωρινή αθλητική σεζόν ξεκινάει με έντονους ρυθμούς, μπορεί να αναρωτιέστε πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ενταχθούν καλύτερα στα μαθήματα φυσικής αγωγής ή σε προγράμματα μετά το σχολείο. Άλλωστε, η ασφαλής και χωρίς τραυματισμούς συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα,  απαιτεί προετοιμασία για την οικοδόμηση των απαραίτητων δεξιοτήτων, ικανοτήτων και επιπέδων φυσικής προετοιμασίας.

Εάν έχετε ένα παιδί που είναι υπέρβαρο ή έχει παχυσαρκία και αποφεύγει τα αθλήματα και φοβάται τη φυσική αγωγή, είναι σημαντικό να βρείτε μια δραστηριότητα που του αρέσει. Η προπόνηση με αντιστάσεις, μπορεί να είναι η τέλεια δραστηριότητα, καθώς δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να διαπρέψουν αθλητικά και αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση.

Είναι αρκετά διαδεδομένη η άποψη, ότι η προπόνηση με αντιστάσεις θα εμποδίσει την ανάπτυξη των παιδιών. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και προέρχεται από μια πρώιμη, εσφαλμένη αναφορά που υποστήριξε ότι τα παιδιά που έκαναν βαριά εργασία, έτειναν να είναι πιο κοντά σε ανάστημα. Η έκθεση, ωστόσο, δεν έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες που συμβάλλουν, όπως η ανεπαρκής διατροφή και οι υπερβολικές ώρες εργασίας.

Ευτυχώς, οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα προπόνησης με αντίσταση, θα εμποδίσει την ανάπτυξη του παιδιού. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ αναφορά για ένα λογικό, εποπτευόμενο πρόγραμμα προπόνησης με αντίσταση που να επηρεάζει δυσμενώς τις πλάκες ανάπτυξης των οστών των παιδιών ή να καθυστερεί τη σωματική ανάπτυξη με οποιονδήποτε τρόπο.

Στην πραγματικότητα, η προπόνηση με αντιστάσεις, μπορεί να διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους και να βελτιώσει τη σύνθεση του σώματος χτίζοντας μύες και καίγοντας λίπος. Επιπλέον, αυτή η μορφή άσκησης μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη , η οποία είναι ένας σημαντικός δείκτης της μεταβολικής υγείας και ιδιαίτερα σημαντικός για τους νέους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Παράλληλα, αποφέρει οφέλη και σε ό,τι αφορά τη μυοσκελετική ανάπτυξη, καθώς αυξάνει την οστική πυκνότητα πέρα από αυτή που συνήθως παρατηρείται με την κανονική ανάπτυξη και ωρίμανση και προστατεύει από το κάταγμα των οστών. Αυτό το όφελος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κορίτσια, που έχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους.

Τέλος, εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή έχει παχυσαρκία, η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να προσφέρει ένα αίσθημα επιτυχίας που χρειάζεται, όταν πρόκειται για σωματική δραστηριότητα και να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να ενδιαφερθεί περισσότερο για την άσκηση. Τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την άσκηση, μπορεί να τους οδηγήσουν να γίνουν πιο υγιή και πιο ευτυχισμένα καθώς μεγαλώνουν.


Σχετικά Άρθρα