ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπολογίζουμε την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης

07 Ιουνίου 2023, 07:00

images

Η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία και να επιβραδύνει τη γήρανση. Ποιες είναι, όμως, οι κατάλληλες ποσότητες διαιτητικών μακροθρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου; Για να απαντήσουν σε αυτό, ερευνητές από την Ιαπωνία έβαλαν νεαρά και μεσήλικα αρσενικά πειραματόζωα να ακολουθήσουν ισοθερμιδικές δίαιτες με ποικίλες ποσότητες πρωτεΐνης.

Η ομάδα, της οποίας η μελέτη δημοσιεύτηκε στο GeroScience, παρατήρησε ότι η κατανάλωση μίας δίαιτας χαμηλής πρωτεΐνης οδήγησε στην ανάπτυξη ήπιου λιπώδους ήπατος, με αυξημένα επίπεδα ηπατικών λιπιδίων σε μεσήλικες ποντικούς, σε σύγκριση με νεαρά ποντίκια. Αντίθετα, μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, οδήγησε σε μειωμένες συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα και επίπεδα λιπιδίων, τόσο στο ήπαρ, όσο και στο πλάσμα. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια δίαιτα μέτριας πρωτεΐνης (25% και 35%) διατήρησε, τόσο τα νεαρά, όσο και τα μεσήλικα ποντίκια μεταβολικά πιο υγιή.

Κατά την εξέταση της επίδρασης των ποικίλων πρωτεϊνικών διαιτών στις συγκεντρώσεις αμινοξέων στο πλάσμα σε ποντίκια και των 2 ηλικιακών ομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συγκέντρωση στο πλάσμα των μεμονωμένων αμινοξέων ποικίλλει, ανάλογα με την ηλικία και τη διατροφική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αυτό επικυρώθηκε περαιτέρω χρησιμοποιώντας ανάλυση δικτύων αυτο-οργανούμενης απεικόνισης (SOM) των αμινοξέων του πλάσματος. Επιπλέον, τα προφίλ αμινοξέων στο πλάσμα που αποκαλύφθηκαν χρησιμοποιώντας ανάλυση SOM, έδειξαν τη συσχέτιση μεταξύ της διαφορετικής πρόσληψης πρωτεΐνης και των ποικίλων ποσοτήτων ηπατικών τριγλυκεριδίων και επιπέδων χοληστερόλης.

Συζητώντας τον αντίκτυπο της μελέτης τους στη δημόσια υγεία, ο επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Yoshitaka Kondo από το Πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας, δήλωσε: "Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής, είναι υψηλότερες στα νεότερα αναπαραγωγικά ποντίκια, μειώνονται στη μέση ηλικία και αυξάνονται ξανά σε μεγαλύτερα ποντίκια καθώς μειώνεται η αποτελεσματικότητα της πρωτεΐνης. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεϊνών στα γεύματα, θα μπορούσε να προάγει τη μεταβολική υγεία των ανθρώπων. Επιπλέον, η ιδανική ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε στάδιο της ζωής, θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη διάρκεια της υγείας».

Συμπερασματικά, μια ισορροπημένη διατροφή με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή.



Σχετικά Άρθρα