ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ένα μόριο στο αίμα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη τροφής

21 Ιουνίου 2022, 09:00

images

Ερευνητές στο Baylor College of Medicine, στο Stanford School of Medicine και συνεργαζόμενα ιδρύματα αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι εντόπισαν ένα μόριο στο αίμα που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής και την παχυσαρκία στα ποντίκια.

«Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ρυθμίζει την όρεξη και βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ, ειδικά για άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα», δήλωσε ο συγγραφέας Δρ Yong Xu, καθηγητής Παιδιατρικής Διατροφής και Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας στο Baylor. «Εάν μπορούμε να κατανοήσουμε το μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση προκαλεί αυτά τα οφέλη, τότε είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους» συμπλήρωσε.

«Θέλαμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η άσκηση σε μοριακό επίπεδο για να μπορέσουμε να συλλάβουμε ορισμένα από τα οφέλη της», δήλωσε επίσης ο συγγραφέας Jonathan Long, MD, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Stanford Medicine και υπότροφος του Ινστιτούτου του Stanford ChEM-H. «Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι ή αδύναμοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά, μπορεί μια μέρα να επωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων ή άλλων νόσων».

Οι Xu, Long και οι συνεργάτες τους διεξήγαγαν εκτενείς αναλύσεις των ενώσεων του πλάσματος του αίματος ποντικιών μετά από έντονο τρέξιμο σε διάδρομο. Το πιο σημαντικά επαγόμενο μόριο ήταν ένα τροποποιημένο αμινοξύ που ονομάζεται Lac-Phe.

Σε ποντίκια με παχυσαρκία που προκλήθηκε από τη δίαιτα (τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), μια υψηλή δόση Lac-Phe κατέστειλε την πρόσληψη τροφής κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου σε ένα διάστημα 12 ωρών χωρίς να επηρεάσει την κίνηση ή την ενεργειακή τους δαπάνη. Όταν χορηγήθηκε στα ποντίκια για 10 ημέρες, το Lac-Phe μείωσε τη σωρευτική πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος (εξαιτίας της απώλειας σωματικού λίπους) και βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται CNDP2 που εμπλέκεται στην παραγωγή Lac-Phe και έδειξαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν αυτό το ένζυμο, δεν έχασαν τόσο βάρος σε ένα πρόγραμμα άσκησης όσο μια ομάδα ελέγχου στο ίδιο πρόγραμμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα βρήκε επίσης ισχυρές αυξήσεις στα επίπεδα Lac-Phe στο πλάσμα αίματος μετά από σωματική δραστηριότητα σε άλογα κούρσας και ανθρώπους. Μάλιστα, ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι η άσκηση σπριντ προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση στο Lac-Phe στο πλάσμα, ακολουθούμενη από προπόνηση με αντίσταση και μετά προπόνηση αντοχής.

«Τα επόμενα βήματά μας περιλαμβάνουν την εύρεση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Lac-Phe μεσολαβεί στις επιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου», είπε ο Xu. «Στόχος μας είναι να διαμορφώνουμε αυτό το μονοπάτι άσκησης για θεραπευτικές παρεμβάσεις».


Σχετικά Άρθρα