ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ώρα του δείπνου συντελεί στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

02 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, ο οποίος είναι προβληματικός σε άτομα με διαβήτη, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου των γευμάτων σε σχέση με τον ύπνο καθώς και των επιπέδων μελατονίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται κυρίως τη νύχτα και βοηθά στον έλεγχο των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care, επιστήμονες με επικεφαλής ειδικούς στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), στο Brigham and Women's Hospital (BWH) και στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία, διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή για να αναζητήσουν συνδέσεις μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων.

Η μελέτη περιελάμβανε 845 ενήλικες από την Ισπανία. Καθένας συμμετέχων έμεινε νηστικός για οκτώ ώρες και στη συνέχεια για τα επόμενα δύο βράδια είχε πρώτα ένα γεύμα νωρίς, και μετά ένα γεύμα αργά, σε σχέση με την τυπική ώρα ύπνου του. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης το γενετικό κώδικα κάθε συμμετέχοντος στο γονίδιο του υποδοχέα μελατονίνης-1b ( MTNR1B ), επειδή προηγούμενες έρευνες είχαν συνδέσει μια παραλλαγή (που ονομάζεται G-allele) στο MTNR1B με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα των συμμετεχόντων ήταν 3,5 φορές υψηλότερα μετά το βραδινό γεύμα. Η καθυστερημένη ώρα του δείπνου είχε επίσης ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. (Αυτή η σύνδεση έχει νόημα επειδή η ινσουλίνη δρα για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.) Στο χρονοδιάγραμμα του δείπνου, οι συμμετέχοντες με το  G-allele MTNR1B είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους χωρίς αυτήν τη γενετική παραλλαγή.

«Βρήκαμε ότι η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού διαταράσσεται ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σε ολόκληρη την ομάδα. Επιπλέον, αυτός ο εξασθενημένος έλεγχος γλυκόζης παρατηρήθηκε κυρίως σε φορείς παραλλαγής γενετικού κινδύνου, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της έρευνας κοόρτης», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Marta Garaulet, PhD, καθηγήτρια φυσιολογίας και διατροφής στο Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Μούρθια.

Πειράματα αποκάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης και η πρόσληψη υδατανθράκων που σχετίζονται με την καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού, βλάπτουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μέσω ενός ελλείμματος στην έκκριση ινσουλίνης.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι για το γενικό πληθυσμό, μπορεί να συνιστάται η αποχή από το φαγητό για τουλάχιστον μερικές ώρες πριν από τον ύπνο.

«Συγκεκριμένα, η μελέτη μας δεν περιλαμβάνει ασθενείς με διαβήτη, επομένως απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να εξεταστεί ο αντίκτυπος του χρόνου του φαγητού και η σχέση του με τη μελατονίνη και τη διακύμανση των υποδοχέων σε ασθενείς με διαβήτη», αναφέρει η ανώτερη συγγραφέας Richa Saxena, PhD, κύρια ερευνήτρια στο Κέντρο Γονιδιωματικής Ιατρικής στο MGH. Γενικότερα, όμως, θεωρείται ότι η έρευνα αυτή μπορεί να είναι σημαντική στην προσπάθεια για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2



Σχετικά Άρθρα