ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυτικές δίαιτες για πιο υγιή καρδιά

26 Μαΐου 2023, 09:00

images

Το να δίνετε στα φρούτα και τα λαχανικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή σας, είναι καλό για την υγεία της καρδιάς, όπως αποδεικνύει μια ανασκόπηση δεδομένων 40 ετών. Ερευνητές στη Δανία έδειξαν ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπών στο αίμα που σχετίζονται με τα καρδιακά επεισόδια.

Το αποτέλεσμα - ισοδύναμο με περίπου το 1/3 εκείνου της καθημερινής λήψης φαρμάκων - ήταν «πραγματικά ουσιαστικό», δήλωσαν. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά είχαν τα δικά τους οφέλη για την υγεία - και δεν ήταν όλες οι δίαιτες χωρίς κρέας στην πραγματικότητα υγιεινές.

Η έρευνα συγκέντρωσε τις 30 δοκιμές από το 1982, στις οποίες οι επιστήμονες έδωσαν σε εθελοντές μια καθορισμένη δίαιτα και παρακολούθησαν τον αντίκτυπό της στην υγεία της καρδιάς. Συνολικά, συμμετείχαν σχεδόν 2.400 άτομα από όλο τον κόσμο. Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης οδηγούν σε συσσώρευση λιπών στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί τελικά να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal, έδειξαν ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες:

- Μείωσαν την κακή χοληστερόλη κατά 10%.

- Μείωσαν την ολική χοληστερόλη κατά 7%.

- Μείωσαν την απολιποπρωτεΐνη Β (την κύρια πρωτεΐνη της κακής χοληστερόλης) κατά 14%.

"Αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 της επίδρασης ενός χαπιού στατίνης που μειώνει τη χοληστερόλη - οπότε είναι πραγματικά σημαντικό", σημείωσε η καθηγήτρια Ruth Frikke-Schmidt, η οποία διεξήγαγε την εργασία, στο Rigshospitalet, στη Δανία.

Οι μελέτες θα χρειαζόταν να έχουν ελέγξει τη διατροφή των ανθρώπων για χρόνια ή δεκαετίες για να δουν πώς έγινε αυτή η αλλαγή στο αίμα. Όμως, η Frikke-Schmidt χρησιμοποίησε δεδομένα από δοκιμές στατινών για να εκτιμήσει ότι η διατήρηση μιας τέτοιας δίαιτας για 15 χρόνια, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 20%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν σχεδόν 18 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Παρά τα οφέλη για την υγεία από μια πιο φυτική διατροφή, η καθηγήτρια Frikke-Schmidt προειδοποίησε ότι όποιος ακολουθεί μια τέτοια δίαιτα δεν πρέπει να αφαιρεί τα φάρμακα που του έχουν συνταγογραφηθεί επειδή διατρέχει κίνδυνο καρδιακής νόσου.





Σχετικά Άρθρα