ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έχει και οφέλη ο πόθος για σοκολάτα

16 Οκτωβρίου 2021, 06:00

images

Οφέλη από την κατανάλωση της σοκολάτας διαβλέπουν οι ειδικοί παρόλο που συνήθως η σοκολάτα θεωρείται τρόφιμο το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε μόνο περιστασιακά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου, το YgeiaWatch παραθέτει πληροφορίες για ένα αγαπημένο τρόφιμο των κυπρίων και όχι μόνο, τη σοκολάτα.

Η Δρ Ελένη Ανδρέου, Κλινική Διαιτολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας/Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι στους αρχαίους πολιτισμούς η σοκολάτα είχε χρησιμοποιηθεί σαν μέρος του υγιεινού γεύματος ή για τη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων υγείας π.χ. στομαχόπονο.

«Η σοκολάτα είναι μια φυτική τροφή που σήμερα διερευνάται η επίδραση της στην υγεία μας.  Μια από τις επιδράσεις της σοκολάτας είναι στις καρδιοπάθειες», σημειώνει.

Σύμφωνα με την ειδικό, «η σοκολάτα βοηθά στο αίσθημα της ευφορίας λόγω ενός συστατικού που περιέχει θεοβρομίνη η οποία βοηθά στην έκκριση των endorphins.  Ανακοίνωση / έρευνα στο Lancet, ανέφερε το καλοκαίρι ορισμένα στοιχεία της σοκολάτας που είναι θετικά για την υγεία του ατόμου και έδειξε ότι έχουν θετική επίδραση στις καρδιοπάθειες λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης», τονίζει.

Σύμφωνα με την Δρ. Ανδρέου, το κακάο έχει θετική επίπτωση στα αιμοπετάλια και κατ’ επέκταση στην πρόληψη καρδιοπάθειων.

Μια καινούργια έρευνα που ανακοινώθηκε στο περιοδικό «New Scientist» ισχυρίζεται ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι καλή για τα δόντια. 

Ερευνητές στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν ότι τα φασόλια του κακάο (τα οποία χρησιμοποιούνται για να παράγεται η σοκολάτα) περιέχουν αντιβακτηριακά συστατικά τα οποία μπορούν να σκοτώσουν τα βακτηρίδια που βρίσκονται στο στόμα και μπορούν να αποτρέψουν τα χαλασμένα δόντια.

Σημειώνει ότι εκτός από το ότι η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες και κάποια στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σώμα, έχουν γίνει και έρευνες που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στην υγεία μας!

Συγκεκριμένα, Ιταλοί μελετητές διεξήγαγαν έρευνα κατά την οποία έδιναν καθημερινά 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 15 νέους. Μετά από 15 μέρες, η πίεση του αίματος των νέων είχε μειωθεί και ο μεταβολισμός τους είχε βελτιωθεί!

Όταν μετά από τις πρώτες 15 μέρες έρευνας οι επιστήμονες άλλαξαν τη σοκολάτα και αντί μαύρης έδιναν στους νέους καθημερινά άσπρη σοκολάτα, δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή ούτε της πίεσης, ούτε και του μεταβολισμού.

Άλλη έρευνα που έγινε στο Λονδίνο εξέτασε την «αντιβηχική δράση» της θεοβρωμίνης. Οι Βρετανοί επιστήμονες έδωσαν σε 10 εθελοντές (που... έβηχαν) τυχαία θεοβρωμίνη ή άλλα αντιβηχικά φάρμακα.

Η θεοβρωμίνη έδειξε να είναι κατά 30% πιο αποτελεσματική ενάντια στο βήχα παρά η κωδεϊνη (που θεωρείται το καλύτερο αντιβηχικό φάρμακο σήμερα), και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που κάποτε έχουν τα άλλα φάρμακα.

Βελτίωση στους δείκτες φλεγμονής, μείωση υπέρτασης

H Δρ Έλενα Χατζημπέη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι παρόλο που συνήθως η σοκολάτα θεωρείται τρόφιμο το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε μόνο περιστασιακά, αρκετές μελέτες δύναται να χαροποιήσουν τους λάτρεις της σοκολάτας δείχνοντας ότι η καθημερινή της πρόσληψη βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, τους δείκτες φλεγμονής, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση καθώς και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Οι Ιθαγενείς Κούνα που ζουν σε νησάκια του Παναμά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κακάου και παρόλη την υψηλή πρόσληψη νατρίου, παρουσιάζουν μειωμένη συχνότητα υπέρτασης. Επιπλέον η αρτηριακή τους πίεση δεν αυξάνεται με την ηλικία», σημειώνει.

Αντίθετα, προσθέτει, οι Ιθαγενείς που μεταναστεύουν στον Παναμά παρουσιάζουν αυξήσεις στις τιμές της αρτηριακής πίεσης καθώς μεγαλώνουν και αυξημένη συχνότητα υπέρτασης συγκριτικά με τους ιθαγενείς που συνεχίζουν να ζουν στα νησάκια. «Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι οι Ινδιάνοι της φυλής Κούνα δεν είναι γενετικά προστατευμένοι από την υπέρταση», αναφέρει.

Σύμφωνα με τη Δρ. Χατζημπέη, οι Ινδιάνοι καταναλώνουν 10 φορές περισσότερο κακάο από τους κατοίκους του Παναμά και παρουσιάζουν 80% λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές βασιζόμενοι στην παρατήρηση αυτή πρότειναν ότι το κακάο ασκεί προστατευτική δράση στους Ιθαγενείς Κούνα.

Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, παρόμοιες με αυτές που συναντώνται στο πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί. Συγκεκριμένα το κακάο περιέχει τις φλαβονόλες: Επικατεχίνη, κατεχίνη και προκυανιδίνες. Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες γνωστές πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση στον οργανισμό.

«Η σοκολάτα αποτελεί συνδυασμό κακάου, βουτύρου κακάου, ζάχαρης και άλλων υλικών. Καθώς η ζάχαρη και το λίπος είναι κύρια συστατικά της σοκολάτας και αποδίδουν σημαντική ενέργεια, χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη όταν αξιολογούμε τα οφέλη της σοκολάτας και τη συστήνουμε για σκοπούς υγείας», τονίζει.

Πόση σοκολάτα να τρώω καθημερινά;

Σύμφωνα με την ειδικό, δεδομένης της υψηλής θερμιδικής αξίας της σοκολάτας ( 100 γρ = 500 Kcal ), 10-20 γρ ημερησίως ( 50-100 Kcal ) κατά προτίμηση μαύρης σοκολάτας, μπορούν να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, παρέχοντας μας μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα