Οι συνέπειες της διατροφής στην υγεία των μαλλιών
02 September 2025, 10:00

Για πολλούς ανθρώπους, η υγεία των μαλλιών είναι κάτι παραπάνω από ένα καλό κούρεμα ή την αγορά των καλύτερων προϊόντων. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η φροντίδα των μαλλιών ξεκινά με μια θρεπτική διατροφή. Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Health οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη, τη δύναμη των μαλλιών μας, ακόμη και την τριχόπτωση.
Ειδικότερα, για την ανασκόπηση, η ερευνητική ομάδα άντλησε στοιχεία από 3 μεγάλες επιστημονικές βάσεις δεδομένων -PubMed, Web of Scienceκαι Scopus -αναζητώντας μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2024.
Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «διατροφική πρόσληψη», «ανάπτυξη μαλλιών» και «απώλεια μαλλιών», συνέλεξαν 1.287 άρθρα και, αφού αφαίρεσαν τα διπλότυπα, κατέληξαν σε 880. Δύο κριτές έλεγξαν ποιες μελέτες πληρούσαν τα κριτήριά τους: οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3 ετών, οι μελέτες έπρεπε να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή τρόφιμα και τα αποτελέσματα για τα μαλλιά έπρεπε να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως ανάπτυξη, υφή ή δύναμη.
Τελικά, επιλέχθηκαν 17 μελέτες, με περισσότερους από 61.000 συμμετέχοντες - κυρίως κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 7 έως 77 ετών -, οι οποίες κάλυπταν διαφορετικούς τύπους μελετών, όπως τυχαιοποιημένες δοκιμές, μελέτες περιπτώσεων-ελέγχου και μελέτες κοόρτης. Στην ανασκόπηση κατέστη σαφές ότι η αλωπεκία ήταν η πιο συχνά μελετημένη πάθηση των μαλλιών, με 8 μελέτες να επικεντρώνονται στην εμφάνιση και στη σοβαρότητά της, και 5 μελέτες να αξιολογούν την τριχόπτωση γενικότερα.
Επιπλέον, μεταξύ των θρεπτικών συστατικών που μελετήθηκαν, η βιταμίνη D αναδείχθηκε ως η πιο εκτενώς ερευνημένη, με 5 μελέτες να επικεντρώνονται στη σχέση της με παθήσεις των μαλλιών όπως η γυροειδής αλωπεκία και η ανδρογενετική αλωπεκία.
Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες βρήκαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της σοβαρότητας ή της διάρκειας της αλωπεκίας, υποδηλώνοντας ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να προστατεύει από αυτές τις διαταραχές.
Ωστόσο, μία μελέτη δεν βρήκε καμία συσχέτιση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.
Ο σίδηρος ήταν ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που επισημάνθηκε για τη θετική του επίδραση στην υγεία των μαλλιών. Συγκεκριμένα, μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου (δισκία των 100 χιλιοστογράμμων) βελτίωσε την ανάπτυξη των μαλλιών σε γυναίκες με αλωπεκία, υποστηρίζοντας το ρόλο του σιδήρου στο μεταβολισμό των θυλάκων της τρίχας και στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό.
Αντίστροφα, η έλλειψη πρωτεΐνης φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά την υγεία των μαλλιών, μειώνοντας τη διάμετρο και την χρώση του βολβού της τρίχας, γεγονός που τονίζει τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης για την παραγωγή κερατίνης, της βασικής πρωτεΐνης των μαλλιών. Η ανασκόπηση εξέτασε επίσης το ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών, καθώς και ορισμένων συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη της τριχόπτωσης και την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.
Η κατανάλωση προϊόντων σόγιας και σταυρανθών λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένη τριχόπτωση, πιθανώς λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών φυτοχημικών τους συστατικών, όπως οι ισοφλαβόνες και τα καροτενοειδή. Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη πρόσληψη αλκοολούχων και ζαχαρούχων ποτών συνδέθηκε με αυξημένη τριχόπτωση και πρόωρο αποχρωματισμό των μαλλιών.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να επιδεινώσουν ή να μετριάσουν τα προβλήματα υγείας των μαλλιών.