ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα τρόφιμα που περιέχουν κουκουνάρια και κατσικίσιο γάλα πρέπει να φέρουν ένδειξη αλλεργιογόνων

31 Αυγούστου 2025, 08:00

images

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα όπως τα κουκουνάρια και το κατσικίσιο γάλα συμβαίνουν τόσο συχνά που μπορεί να χρειάζεται να προστεθούν προειδοποιητικές ετικέτες σε τρόφιμα στα οποία περιέχονται, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι συσκευασίες τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ήδη αναφέρουν τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα, όπως το αυγό, τα φιστίκια και το σουσάμι. Αλλά τουλάχιστον 4 ακόμη θα μπορούσαν να προστεθούν στον κατάλογο, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Clinical & ExperimentalAllergy.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Dominique Sabouraud-Leclerc δήλωσε ότι τα στοιχεία για αυξημένα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων σε ένα ευρύτερο φάσμα τροφίμων υποδηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί ο κατάλογος των τροφίμων στα οποία προστίθενται υποχρεωτικά ετικέτες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσθήκης «τουλάχιστον των πιο σοβαρών από αυτά τα αλλεργιογόνα».

Οι τροφές που, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να προστεθούν τώρα στη λίστα είναι:

γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο

μπιζέλια και φακές

κουκουνάρια.

Η σύσταση προέρχεται από ειδικούς που εξέτασαν περιστατικά αναφυλαξίας που προκλήθηκε από τρόφιμα και αναφέρθηκαν στην Ευρώπη μεταξύ 2002-2023. Η αναφυλαξία είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Συμπτώματα, όπως πρησμένα χείλη ή λαιμός και δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 3.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων 413 και μάλιστα με 2 από αυτές να αποβαίνουν μοιραίες προκλήθηκαν από κάποιο από τα προαναφερθέντα τρόφιμα.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα προσυσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αναγράφουν όλα τα συστατικά, οι επιχειρήσεις τροφίμων πρέπει να παρέχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα, ενώ [είναι απαραίτητο] ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να μιλούν ανοιχτά για τις αλλεργίες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Δρ James Cooper.

Η Allergy UK δήλωσε ότι ζητά πλήρη επισήμανση των συστατικών σε όλα τα τρόφιμα, παρακολουθώντας παράλληλα τις ανησυχητικές τάσεις.

«Παρακολουθούμε στενά τα αναδυόμενα αλλεργιογόνα και πρόσφατα εκδώσαμε συμβουλές προς άτομα με αλλεργία στα μπιζέλια», δήλωσε η Simone Miles, διευθύνουσα σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού.

«Το μπιζέλι δεν είναι 1 από τα 14 αλλεργιογόνα που απαιτείται από το νόμο να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, ωστόσο η πρωτεΐνη του μπιζελιού προστίθεται ολοένα και περισσότερο σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων. Έχουμε επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πλατφόρμες όπως το TikTok Shop, όπου πολλά προϊόντα δεν διαθέτουν σαφείς ετικέτες», δήλωσε η Miles.

Τέλος, η Allergy UK προέτρεψε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν πάντα τις σχετικές ετικέτες.

Σχετικά Άρθρα