ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά μικρά γεύματα ή λίγα και μεγαλύτερα;

09 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Είναι ευρέως αποδεκτό στη σύγχρονη εποχή ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαιρούν την καθημερινή τους διατροφή σε τρία μεγάλα γεύματα - πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό - για βέλτιστη υγεία. Αυτή η πεποίθηση πηγάζει κυρίως από τον πολιτισμό, αλλά και πρώιμες επιδημιολογικές μελέτες. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να αναθεωρούν, προτείνοντας ότι η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων μπορεί να είναι το καλύτερο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών και την απώλεια βάρους. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι άνθρωποι αλλάζουν τα διατροφικά τους πρότυπα, καταναλώνοντας πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι τα πιο συχνά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, η έρευνα για αυτό παραμένει μικτή.

Για παράδειγμα, μία μελέτη συνέκρινε την κατανάλωση τριών μεγάλων γευμάτων την ημέρα ή έξι μικρότερων, συχνότερων γευμάτων για το σωματικό λίπος και την πείνα έτσι όπως την αντιλαμβάνονταν οι συμμετέχοντες. Και οι δύο ομάδες προσέλαβαν επαρκείς θερμίδες για να διατηρήσουν το τρέχον σωματικό τους βάρος χρησιμοποιώντας την ίδια κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών: 30% της ενέργειας από λίπος, 55% υδατάνθρακες και 15% πρωτεΐνη.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη και στην απώλεια σωματικού λίπους μεταξύ των δύο ομάδων. Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι κατανάλωναν έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν αυξημένα επίπεδα πείνας και επιθυμία να φάνε σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τρία μεγαλύτερα γεύματα την ημέρα.

Αν και η πρόσληψη θερμίδων ελεγχόταν και στις δύο ομάδες, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι όσοι κατανάλωναν συχνά γεύματα θα ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν περισσότερες ημερήσιες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο συχνά.

Αποτελέσματα άλλης μεγάλης παρατήρησης προτείνουν ότι οι υγιείς ενήλικες μπορούν να αποτρέψουν τη μακροχρόνια αύξηση βάρους:

- Τρώγοντας λιγότερο συχνά,

- τρώγοντας πρωινό και μεσημεριανό με διαφορά 5 έως 6 ωρών,

- αποφεύγοντας το σνακ,

- καταναλώνοντας το μεγαλύτερο γεύμα το πρωί,

- νηστεύοντας για 18-19 ώρες όλη τη νύχτα.

Τέλος, σύμφωνα με Επιστημονική Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών 2020 του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), λόγω ασυνεπειών και περιορισμών στο τρέχον σύνολο δεδομένων, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ της συχνότητας γευμάτων και της σύστασης του σώματος και του κινδύνου υπέρβαρου και παχυσαρκίας.


Σχετικά Άρθρα