ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξήθηκαν στις ΗΠΑ οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ

23 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ από την κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε κατά 25,5% μεταξύ 2019 και 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ξαφνική αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 78.927 θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ στις ΗΠΑ το 2019 και 99.017 το 2020. Αυτοί οι θάνατοι περιελάμβαναν επίσης τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν ως αποτέλεσμα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Σημειώνεται ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αποτέλεσαν το 2,8% όλων των θανάτων το 2019 και το 3% το 2020.

«Δεν μας εκπλήσσει. Είναι δυσάρεστο, αλλά περιμέναμε να δούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Aaron White, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό.

«Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να πίνουν περισσότερο όταν είναι υπό μεγαλύτερη πίεση και προφανώς, η πανδημία έφερε πολύ πρόσθετο άγχος στη ζωή των ανθρώπων. Επιπλέον, μείωσε πολλές από τις κανονικές διεξόδους που έχουν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν άγχος, όπως κοινωνική υποστήριξη και πρόσβαση στα γυμναστήρια».

Οι ερευνητές είδαν επίσης μια αύξηση 16,6% στους θανάτους που προκλήθηκαν από οποιονδήποτε λόγο μεταξύ 2019 και 2020, αλλά η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ ήταν άνευ προηγουμένου.

Η μελέτη ανέλυσε τα πιστοποιητικά θανάτου που παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για άτομα 16 ετών και άνω μεταξύ 2019 και 2020. Οι ερευνητές εντόπισαν όλους τους θανάτους στους οποίους το αλκοόλ αναφέρθηκε ως υποκείμενη αιτία.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τα προσωρινά δεδομένα του CDC για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Διαπίστωσαν ότι ο Ιανουάριος του 2021 ήταν ο μήνας με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Ιουνίου 2021.

Η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ τον πρώτο χρόνο της πανδημίας παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η μεγαλύτερη αλλαγή στους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ σημειώθηκε μεταξύ των ατόμων ηλικίας 35 έως 44 ετών, με αύξηση σχεδόν 40%. Τέλος, αν και περισσότεροι άνδρες έχουν θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ, το ποσοστό για τις γυναίκες επιταχύνεται.

«Αυτά τα μέτρα κλιμακώνονται ταχύτερα για τις γυναίκες. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που ήταν πολύ ξεκάθαρα τα τελευταία 20 χρόνια», κατέληξε ο White.


Σχετικά Άρθρα