ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

07 Μαΐου 2023, 09:00

images

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) προκαλεί μια ασθένεια του κατώτερου αναπνευστικού με ήπια, σε γενικές γραμμές, συμπτώματα για υγιείς ενήλικες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή βρογχιολίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών και τους φράζει με βλέννα. Οι ηλικιωμένοι και  τα βρέφη κινδυνεύουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό: Ο RSV σκοτώνει έως και 10.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και έως 300 παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Ο RSV (Respiratory Syncytial Virus) προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα με τη δημιουργία συγκυτίων. Τα συγκύτια είναι νεκρά, εκφυλισμένα κύτταρα. Η μετάδοση είναι συχνότερη κατά τους χειμερινούς μήνες (Νοέμβριος – Μάρτης) και στην Κύπρο η χειρότερη περίοδος είναι οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών έχουν γενικά προστασία από τα αντισώματα της μητέρας τους  αλλά και στην περίπτωση του RSV δεν παρέχουν προστασία, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αυξημένη δράση του ιού. ΄Ετσι, τα βρέφη εμφανίζουν πιο συχνά πρόβλημα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του RSV στον κόσμο για ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω, κατασκευασμένο από τον φαρμακευτικό κολοσσό GSK, όπως αναφέρει το NBC News. Σε μία κλινική δοκιμή, η δόση του εμβολίου μείωσε τον κίνδυνο συμπτωματικής ασθένειας κατά 83% και σοβαρής ασθένειας κατά 94%. Η δοκιμή της GSK έδειξε ότι η προστασία από το εμβόλιο της διήρκεσε τουλάχιστον 6 μήνες.

«Δεν είναι ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή γιατί δεν θα διαρκέσει αρκετά», είπε ο Δρ Phil Dormitzer, ανώτερος αντιπρόεδρος της GSK και επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο. «Γνωρίζουμε από μελέτες που έχουμε κάνει ότι ο εμβολιασμός- για παράδειγμα, το φθινόπωρο - θα πρέπει να σας καλύψει την επόμενη σεζόν [έξαρσης] του RSV».

Ο Dormitzer δήλωσε ότι τα δεδομένα της εταιρείας υποδηλώνουν επίσης ότι είναι ασφαλές να χορηγηθεί το εμβόλιο RSV ταυτόχρονα με ένα τυπικό εμβόλιο κατά της γρίπης. Ωστόσο, η GSK εξακολουθεί να μελετά εάν το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με εμβόλια υψηλής δόσης ή ανοσοενισχυτικά εμβόλια γρίπης (εμβόλια με πρόσθετο συστατικό για την ενθάρρυνση μιας καλύτερης ανοσολογικής απόκρισης), τα οποία είναι τα είδη που προτείνει το CDC για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Επιπλέον, η δοκιμή της GSK βρίσκεται σε εξέλιξη, επομένως η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα τις επόμενες 2 σεζόν έξαρσης του RSV, ενώ, παράλληλα, θα παρακολουθεί άτομα που λαμβάνουν την πρόσφατα εγκεκριμένη δόση του εμβολίου. Μέχρι στιγμής, οι κοινώς αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στη δοκιμή, περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση και μυϊκό πόνο.




Σχετικά Άρθρα