ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε άλλο επίπεδο "συνταγογράφησης" περνά η Γερμανία

30 Νοεμβρίου 2019, 06:05

images

Σύμφωνα με νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Γερμανία, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν ολόκληρες εφαρμογές ψηφιακής υγείας στους ασθενείς τους ώστε να επικοινωνούν μαζί τους εξ αποστάσεως ή για να τους διευκολύνουν στην κατανόηση της νόσου μέσω ψηφιοποιημένων συμβουλών... Δηλαδή θα τους συνταγογραφούν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δωρεάν ή με κάποια μικρή συμμετοχή, ηλεκτρονικές συσκευές και applications που θα διευκολύνουν τη διαχείριση της νόσου από την οποία πάσχουν.  

Από την άλλη πλευρά, οι πάροχοι των εφαρμογών -για να περιληφθεί η εφαρμογή τους στο σύστημα συνταγογράφησης- θα πρέπει να αποδείξουν στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα  και τις Ιατρικές Συσκευές (BfArM) ότι μπορούν όντως να βελτιώσουν την περίθαλψη των ασθενών.

Σε ό,τι αφορά στους γιατρούς, θα επιτρέπεται να λαμβάνουν χρήματα για την παροχή ηλεκτρονικής διαβούλευσης σε ασθενείς που είναι νόμιμα ασφαλισμένοι με σκοπό να παρέχουν πληροφορίες μέσω βίντεο αλλά και ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις μέσω των ιστοσελίδων τους.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης την σταδιακή κατάργηση της χρήσης χαρτιού, παρέχοντας στους γιατρούς κίνητρα με υψηλότερα ποσά αποζημίωσης για την αποστολή ηλεκτρονικών ιατρικών μηνυμάτων , δηλαδή emails. 

Στον αντίποδα, oργανώσεις ασθενών έχουν διαμαρτυρηθεί ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στους ασθενείς να επιλέγουν να μην μοιράζονται τα δεδομένα τους για ερευνητικούς σκοπούς καθώς o νόμος επιτρέπει τη χρήση δεδομένων από τα ταμεία ασφάλισης ασθενείας από τις αρχές, τα ερευνητικά ιδρύματα ή τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση για ερευνητικούς σκοπούς. 

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, δεδομένα ασθενούς θα διαβιβάζονται με ψευδώνυμο και θα αποθηκεύονται σε κεντρικό σημείο δεδομένων. Ο υπουργός Υγείας, G. Spahn δήλωσε ότι τα δεδομένα θα είναι επίσης ανώνυμα και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, προκειμένου να αποφεύγεται η δυνατότητα ανίχνευσης και ταυτοποίησης.


Σχετικά Άρθρα