ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερέκθεση σε τεχνητό φως προκαλεί προβλήματα υγείας

16 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia από την ομάδα του Δρ Yu Xu από το Ινστιτούτο Ενδοκρινών και Μεταβολικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, δείχνουν ότι το τεχνητό φως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Μάλιστα θεωρείται ότι περισσότερα από 9 εκατομμύρια ενήλικες Κινέζοι με διαβήτη ανέπτυξαν τη νόσο εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης σε αυτό το φως.

Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν ένα κιρκαδικό σύστημα συγχρονισμού, προσαρμοσμένο στη φυσική ακολουθία των περιόδων ημέρας και νύχτας. Έχει διαπιστωθεί ότι η φωτορύπανση μεταβάλλει τον κιρκάδιο ρυθμό των εντόμων, των πτηνών και άλλων ζώων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο. Το ίδιο πιθανώς συμβαίνει και με τον άνθρωπο.

Το τεχνητό νυχτερινό φως έχει επίσης ενοχοποιηθεί ως πιθανή αιτία μεταβολικής απορρύθμισης, μέσω της αλλαγής του χρόνου πρόσληψης τροφής. Αρουραίοι που εκτέθηκαν σε τεχνητό νυχτερινό φως στο πλαίσιο μελέτης, ανέπτυξαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Μία άλλη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε νυχτερινό λευκό φως ελάχιστης φωτεινότητας για 4 εβδομάδες είχαν αυξημένη μάζα σώματος και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, σε σύγκριση με ζώα των οποίων το περιβάλλον ήταν εντελώς σκοτεινό τη νύχτα.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη έκθεση σε αυτό το φωτισμό, συσχετίστηκε με 13% επιδείνωση του δείκτη μάζας σώματος των υπέρβαρων και 22% αύξηση στον ΔΜΣ των παχύσαρκων, ενώ η ύπαρξη τεχνητού φωτός στην κρεβατοκάμαρα συσχετίστηκε θετικά με την ανάπτυξη διαβήτη σε ηλικιωμένους.

Ο πιθανός αντίκτυπος του υπαίθριου τεχνητού φωτός, αποκαλύφθηκε από μια μελέτη στη Νότια Ινδία, η οποία χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσει τη φωτορύπανση, την οποία συνέκρινε στη συνέχεια με δεδομένα δεικτών γενικής υγείας ενηλίκων σε όλη την περιοχή. 

Με την αύξηση της έντασης του φωτός, υπήρξαν αντίστοιχες αυξήσεις στο μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), στη συστολική αρτηριακή πίεση και στα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης του εκτεθειμένου πληθυσμού.


Σχετικά Άρθρα