ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή και μεταβολική ισορροπία επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού

10 Μαΐου 2024, 07:00

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι οι προσπάθειες ανοσοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν συμβάλει στο να σωθούν 154 εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία 50 χρόνια, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα του εμβολιασμού. Ωστόσο, ορισμένοι εμβολιασμοί, όπως αυτός ενάντια της γρίπης, δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικοί όσο θα θέλαμε να είναι, γεγονός που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Πρόσφατη μελέτη σε πειραματόζωα, εξέτασε το πώς οι υγιεινές διατροφικές παρεμβάσεις πριν από τον εμβολιασμό, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεταβολική υγεία και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου. Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μερικά πειράματα πριν και μετά τον εμβολιασμό, για να διαπιστώσουν εάν οι διατροφικές αλλαγές διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο.

Παρακολούθησαν 2 ομάδες ποντικών, ταΐζοντας την 1η ομάδα με διατροφή χωρίς λιπαρά (δίαιτα ελέγχου) και την άλλη με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Στη συνέχεια, τα ποντίκια έλαβαν εμβόλιο κατά της γρίπης. Μετά τον εμβολιασμό, μερικά από τα ποντίκια που ακολούθησαν τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άλλαξαν σε δίαιτα ελέγχου. Στη συνέχεια, τα ποντίκια έλαβαν μια θανατηφόρα δόση του ιού της γρίπης, του ομοτυπικού H1N1, μετά από 4 εβδομάδες ή 12 εβδομάδες στη δίαιτα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή μετά τον εμβολιασμό, δεν αύξησε τις πιθανότητες επιβίωσης, παρά μόνο συνέβαλε στην απώλεια βάρους.

Τα προηγουμένως παχύσαρκα ποντίκια, είχαν ποσοστό επιβίωσης μόνο 24% μετά από 4 εβδομάδες στη δίαιτα ελέγχου και ποσοστό επιβίωσης 28% μετά από 12 εβδομάδες στη δίαιτα ελέγχου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές αλλαγές για την απώλεια βάρους μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ διαφορετικά όταν οι διατροφικές αλλαγές έγιναν πριν από τον εμβολιασμό. Για να το ελέγξουν αυτό, οι ερευνητές άλλαξαν διατροφή σε ορισμένα παχύσαρκα ποντίκια 4 εβδομάδες πριν από τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές παρατήρησαν βελτιωμένη ανοσολογική απόκριση σε αυτά τα ποντίκια, ιδιαίτερα μεταξύ των Τ κυττάρων τους και μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Μετά την έκθεση στον ιό της γρίπης, τα προηγουμένως παχύσαρκα ποντίκια, σημείωσαν ποσοστό επιβίωσης 100%. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές και η απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου.

Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει πώς αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Microbiology, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στους ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα