ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατεξοχήν ορμόνη του ανδρικού φύλου και η δράση της στον οργανισμό

01 Φεβρουαρίου 2020, 09:20

images

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που ανήκει στην ομάδα των αποκαλούμενων ανδρογόνων. Εκκρίνεται από τους όρχεις των ανδρών και τις ωοθήκες των γυναικών, αν και μικρές ποσότητες εκκρίνονται και από άλλους αδένες, όπως τα επινεφρίδια. Είναι η κύρια αρσενική ορμόνη παρότι σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση υπάρχει και στο γυναικείο οργανισμό.

«Η τεστοστερόνη στους άνδρες βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της αντοχής, στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και της ωρίμανσης των οστών και την παραγωγή αίματος. Με την πρόοδο, ωστόσο, της ηλικίας ένα ποσοστό ανδρών παρουσιάζει υπογοναδισμό», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος  Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που προκαλείται από ανεπάρκεια ανδρογόνων, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία πολλών οργάνων αλλά και την ποιότητα ζωής των ανδρών. 

Ο υπογοναδισμός εμφανίζεται συχνότερα στους ηλικιωμένους, σε άνδρες με παχυσαρκία, με άλλες παθολογίες ή/και με κακή κατάσταση υγείας. "Στον όψιμο υπογοναδισμό οι μειώσεις των συγκεντρώσεων τεστοστερόνης ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων", εξηγεί ο γιατρός.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σεξουαλικά και μη σεξουαλικά. 

Τα σεξουαλικά είναι η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη συχνότητα των πρωινών στύσεων και η χαμηλή λίμπιντο, η δυσκολία στην επίτευξη οργασμού και η μειωμένη ένταση του οργασμού. 

Στα μη σεξουαλικά περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία, μειωμένη συγκέντρωση, κατάθλιψη και μειωμένη αίσθηση ζωτικότητας. Αλλά και αυτά τα συμπτώματα πλήττουν έμμεσα την σεξουαλικότητα του άνδρα που δεν έχει δύναμη και διάθεση για την σεξουαλική πράξη.

Όπως τονίζει ο γιατρός, σε περίπτωση λήψης υποκατάστασης τεστοστερόνης ο άνδρας θα πρέπει να έχει κάνει πρώτα τις σωστές εξετάσεις που δείχνουν ότι έχει να ωφεληθεί από αυτήν, να εξετάζει συχνά το PSA και την υγεία του προστάτη του, αλλά να ενημερώσει τον ουρολόγο του αν έχει και καρδιολογικό πρόβλημα.

Σχετικά Άρθρα