Άποψη, δομημένη προσωπικότητα και ωριμότητα ψάχνουν οι σύγχρονοι άνθρωποι
16 Ιουλίου 2025, 18:00

Ακόμα κι αυτοί που έχουν ως πρώτο κριτήριο επιλογής ερωτικού συντρόφου την εξωτερική εμφάνιση, τα τατουάζ και τους γραμμωμένους μύες, τα λαμπερά μαλλιά και τα μακριά πόδια, τελικά καταλήγουν να μείνουν μαζί σε μακροχρόνια σχέση ή να χωρίσουν κακήν κακώς, ανάλογα με άλλα χαρακτηριστικά του συντρόφου τους... Την προσωπικότητά του, την αίσθηση ασφάλειας και εγκυρότητας που αποπνέει, τη γοητεία, τον θαυμασμό που προκαλούν οι πράξεις του και τα όρια που βάζει στον εαυτό τους και σε άλλους...
Έτσι εξηγείται άλλωστε που πολλοί άνθρωποι -τους οποίους γνωρίζαμε πιο νέοι και είχαν συγκεκριμένα κριτήρια εμφάνισης-, βρίσκονται σήμερα ευτυχισμένα δεσμευμένοι ή και παντρεμένοι με πρόσωπα που δεν μοιάζουν καθόλου με εκείνο που περιέγραφαν... Έτσι εξηγείται επίσης που η καλλονή την οποία "κυνήγησε" επί μήνες για να κατακτήσει ένας γνωστός μας, σήμερα δεν τον ενδιαφέρει καθόλου και την περιγράφει με μελανά χρώματα...
Βεβαίως, οι πιο τυχεροί βρίσκουν και την εξωτερική εμφάνιση που ανταποκρίνεται λίγο ως πολύ στην αισθητική τους, και τον άνθρωπο που μπορεί να τους κάνει ευτυχισμένους με την προσωπικότητα και τις απόψεις του. Αλλά αυτό δεν είναι πολύ εύκολο και δυστυχώς δεν το πετυχαίνουν όλοι...
Νέα επιστημονική μελέτη για τα πρώτα ραντεβού που έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερες για τις μακροχρόνιες σχέσεις, έδειξε ότι η προσωπικότητα είναι που θα κερδίσει τελικά το ενδιαφέρον σε ένα ραντεβού ή στην αναζήτηση μιας σχέσης παρά τα… «λεφτά» αισθήματα ή η εξωτερική εμφάνιση. Οι ερευνητές από το το Πανεπιστήμιο του York και το Πανεπιστήμιο του Essex ανέλυσαν περισσότερες από 1.000.000 αγγελίες γνωριμιών από όλο τον κόσμο.
Διαπίστωσαν διαφορά ανάμεσα στις χώρες που εξέτασαν, ανάλογα και με το βιοτικό τους επίπεδο. Για παράδειγμα, ο οικονομικός παράγοντας στα άτομα που διέμεναν στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τον Καναδά δεν ήταν τόσο σημαντικός στην εύρεση συντρόφου. Αντίθετα, ένα ευκατάστατο ταίρι ήταν περιζήτητο στην Ινδία.
«Η μελέτη μας αναδεικνύει ότι η προσωπικότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική στις δυτικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να βλέπουμε την ίδια τάση στην Ινδία», επισήμανε ο συν-ερευνητής Δρ QuentinLippmann.
Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε αγγελίες γνωριμιών μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων στον Καναδά, τη Γαλλία και την Ινδία, καθώς και δεδομένα από δημοσιεύσεις από το 1950 έως το 1995 και από 41 περιφερειακές εφημερίδες του Καναδά και των ΗΠΑ το 1995. Επικεντρώθηκαν στη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε και τις κατέταξαν σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
Έτσι, η «οικονομική» χρήση της γλώσσας επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάσταση ενός πιθανού συντρόφου, ενώ οι όροι που χρησιμοποιούνταν για την προσωπικότητα κάλυπτε χαρακτηριστικά όπως η εξωστρέφεια. Αντίστοιχα, η «σωματική» χρήση της γλώσσας έδειχνε κάποια προτίμηση στην εξωτερική εμφάνιση και η χρήση της γλώσσας για να περιγράψει το γούστο κάλυπτε τα χόμπι και τις συνήθειες των ατόμων.
Χρονολογικά, από το 1950 μέχρι το 1995 η σημασία της προσωπικότητας αυξήθηκε στις δυτικές χώρες, ενώ η σημασία των οικονομικών παραγόντων μειώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι το 40%-45% των λέξεων που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να περιγράψουν τον ιδανικό σύντροφό τους ανήκε στην κατηγορία «προσωπικότητα», ενώ μόλις το 10% ανέφερε τον οικονομικό παράγοντα ή την εξωτερική εμφάνιση.
Ομοίως, το 35%-40% των λέξεων στις αγγελίες που τοποθετούσαν οι άνδρες επικεντρώνονταν στην προσωπικότητα, ενώ μόνο το 5% αφορούσε τα οικονομικά ενώ η εμφάνιση αφορούσε μόλις το 20%.
Tags: προσωπικότητα, Σεξ και σχέσεις