ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανήλικοι σε επαφή με πορνογραφικό υλικό: Μία "κακή" επιρροή

17 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Περισσότερες μορφές τεχνολογίας σημαίνουν ευκολότερη πρόσβαση στην πορνογραφία για τους εφήβους. Έκθεση που κυκλοφόρησε από την Common Sense αποκαλύπτει συγκλονιστικά δεδομένα σχετικά με την επαφή των ανηλίκων με την πορνογραφία.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα της Common Sense, διεξήγαγε μια δημογραφικά αντιπροσωπευτική εθνική έρευνα σε 1.358 εφήβους στις ΗΠΑ. Εκ του συνόλου, 1.007 έφηβοι είχαν εκτεθεί σε διαδικτυακή πορνογραφία, ενώ 259 ανήκαν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη εκτέθηκαν σε πορνογραφία σε διαφορετικές ηλικίες. Η πλειοψηφία ανέφερε ότι είδαν για πρώτη φορά πορνό σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών.

Παράλληλα, αποδείχτηκε ότι οι άνδρες έρχονταν σε επαφή με πορνογραφικό υλικό περισσότερο από όσο οι γυναίκες. Το 52% των ανδρών δήλωσαν ότι έρχονταν σε επαφή με την πορνογραφία σκόπιμα, ενώ μόνο το 36% των γυναικών ισχυρίστηκαν το ίδιο. Η έρευνα δείχνει ότι η σκόπιμη παρακολούθηση πορνό ήταν επίσης πιο διαδεδομένη στους ερωτηθέντες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Τόσο οι trans όσο και οι non-binary συμμετέχοντες έβλεπαν σκόπιμα πορνό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων (76%) παραδέχτηκε ότι έψαξε σκόπιμα πορνογραφικό υλικό. Το 44% αυτών των εφήβων ισχυρίστηκαν ότι έβλεπαν σκόπιμα πορνό στο διαδίκτυο μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο. Περισσότερο από το 33% των ερωτηθέντων παραδέχεται επίσης ότι αναζητά πορνογραφικό υλικό σε διαφορετικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, το 58% των ερωτηθέντων στην έρευνα Common Sense παραδέχεται ότι έχει έρθει ακούσια σε επαφή με πορνογραφικό υλικό στο διαδίκτυο.

Η πορνογραφία μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένες αντιλήψεις για το σεξ. Πολλοί θεατές παρατήρησαν ότι η πορνογραφία παρουσιάζει ορισμένες μειονότητες με στερεοτυπικό τρόπο. Επιπλέον, συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων εκδήλωσε αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το πώς παρουσιαζόταν στην πορνογραφία η σεξουαλική τους ταυτότητα.

Στο συμπέρασμά της, η Common Sense υπογραμμίζει την ανάγκη επικοινωνίας των γονέων με τους εφήβους σχετικά με την πορνογραφία. Επίσης, τα φίλτρα περιεχομένου και οι γονικοί έλεγχοι που περιορίζουν την πρόσβαση στο διαθέσιμο περιεχόμενο μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών στο πορνό.

Τέλος, υπογραμμίζεται όχι μόνο η ανάγκη των γονέων να συμμετέχουν σε συζητήσεις για την πορνογραφία, αλλά και να προστεθεί στο πρόγραμμα σπουδών συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της.


Σχετικά Άρθρα