ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να γλυτώσουμε τα παιδιά από την παχυσαρκία

19 Αυγούστου 2019, 19:00

images

Γιατί η παιδική υπερβαρότητα* και παχυσαρκία θεωρούνται σοβαρό πρόβλημα υγείας; Δεν είναι μακριά η εποχή που οι γιαγιάδες έτρεχαν πίσω από το εγγόνι για να φάει την τελευταία του μπουκιά… Κι ακόμα και σήμερα καμία γιαγιά δεν θέλει να βλέπει τα εγγόνια της αδύνατα…

Οι εποχές άλλαξαν. Τα παιδιά μπορούν –αν τους το επιτρέπουμε- να τρώνε κάθε μέρα γλυκά. Δεν παίζουν στον δρόμο αλλά περνούν τις ώρες τους μπροστά από μια οθόνη tablet ή τηλεόρασης. Και η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι τα παραπάνω κιλά στην βρεφική και παιδική ηλικία μας ακολουθούν σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο διαπιστώνουν τη συνεχή αύξηση του ποσοστού παιδιών με παραπάνω κιλά και αναζητούν τρόπους διαχείρισης της κατάστασης.

Η Κύπρος όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κατέχει και τα σκήπτρα στην Ευρώπη!

Σύμφωνα και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την Υγεία το 2018, τα παιδιά στην χώρα μας κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ηλικιακή ομάδα 7-8 ετών. Το ποσοστό αγγίζει το 21% στα αγόρια με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 13,4% ενώ στα κορίτσια το 19% είναι παχύσαρκα, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σχεδόν στα μισά, στο 9,9%.

Τα παιδιά με παχυσαρκία (διότι η *υπερβαρότητα είναι το πρώτο στάδιο κατά το οποίο ένα παιδί ή ενήλικας έχει μόνο λίγα κιλά παραπάνω από το ανώτατο φυσιολογικό), προκαλεί δυνητικά μια σειρά από προβλήματα υγείας στο παιδί.

Τέτοια είναι: Άσθμα, υπνική άπνοια (ροχαλητό με στιγμές που το άτομο δεν αναπνέει), προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις, διαβήτη αλλά και ψυχολογικά προβλήματα λόγω του bulling (μπούλινγκ-εχθρική συμπεριφορά) που δέχονται στο σχολείο από συνομήλικους αλλά και της κακής εικόνας που έχουν τα ίδια για τον εαυτό τους.

Το σοκαριστικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία έχουν παρατηρηθεί ασθένειες ενηλίκων σε παιδιά και εφήβους λόγω της σοβαρής παχυσαρκίας. Γα παράδειγμα, παρατηρείται έφηβοι να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, από τον διαβήτη δηλαδή που σχετίζεται όχι με γονιδιακή προδιάθεση (όπως ο τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης) αλλά με την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης.

Τα Tips

Οι γονείς συνίσταται να ακολουθήσουν τις παρακάτω σύντομες συμβουλές:

-Να έχουν σε κοινή θέα στο σπίτι πολλά φρούτα και λαχανικά.

-Να αγοράζουν μόνο γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

-Να επιλέγουν μόνο τα άπαχα κρέατα και ψάρι για το οικογενειακό τραπέζι.

-Να μειώσουν στο ελάχιστο την προμήθεια στο σπίτι γλυκών και αλμυρών σνακ.

-Να σερβίρουν φαγητό για όλους σε λογικές μερίδες.

-Να ζητούν από όλους να πίνουν πολύ νερό μέσα στην ημέρα.

-Nα περπατούν και να γυμνάζονται τακτικά οι ίδιοι ώστε να δίνουν το καλό παράδειγμα.

Πηγή: CDC (Control Disease Center)

Σχετικά Άρθρα