Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος για κατανάλωση
05 Ιουλίου 2025, 08:00

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι «δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα» επεξεργασμένου κρέατος προς κατανάλωση, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί στη διατροφή, απαντώντας σε μια νέα μελέτη σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξημένους κινδύνους από την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και trans λιπαρών οξέων.
Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 60 προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ των επεξεργασμένων κρεάτων, των ζαχαρούχων ποτών και των trans λιπαρών οξέων στη διατροφή ενός ατόμου και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του παχέος εντέρου και ισχαιμικής καρδιοπάθειας, η οποία μειώνει την παροχή αίματος στην καρδιά και διακόπτει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.
«Η συνήθης κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και trans λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Demewoz Haile, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Σιάτλ.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μόλις 1 hot dog την ημέρα είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και 7% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου, όσον αφορά την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Επιπλέον, η κατανάλωση περίπου 1 φλιτζανιού αναψυκτικού 350 γραμμαρίων την ημέρα συσχετίστηκε με αύξηση 8% του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και 2% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
«Η τρέχουσα έρευνα έδειξε, για άλλη μια φορά και έρχεται σε συμφωνία με τις προηγούμενες έρευνες... ότι για να επέλθουν τα οφέλη για την υγεία, είναι καλύτερο να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται η συνήθης κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και βιομηχανικά παραγόμενων trans λιπαρών οξέων», δήλωσε η Δρ. Nita Forouhi, επικεφαλής διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.