ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να γίνουμε fit με 3 λεπτά προπόνηση

02 September 2019, 16:55

images

Όπως είχαν αποκαλύψει σε εκπομπή του BBC με τον γιατρό και δημοσιογράφο υγείας Dr Michael Mosley, μπορεί κάποιος να διατηρήσει την φόρμα του ακόμα και με ελάχιστα λεπτά άσκησης αρκεί να είναι τακτική, συγκεκριμένη και υπερβολικά έντονη.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έμαθα στην ιατρική σχολή και οτιδήποτε έχω διαβάσει στην καριέρα μου», είπε τότε ο Δρ. Mosley ολοκληρώνοντας ένα εξαιρετικά έντονο αλλά ολιγόλεπτο πρόγραμμα πάνω σε ποδήλατο κατά την διάρκεια της εκπομπής του με τίτλο The Truth About Exercise.

Έκτοτε πέρασαν κάποια χρόνια αλλά εκείνη η εκπομπή έμεινε «κλασική» καθώς πολλά γυμναστήρια παγκοσμίως εφαρμόζουν προγράμματα έντονης και ολιγόλεπτης εκγύμνασης.

Στα αγγλικά την ονομάζουν High Intensity Training (HIT- Υψηλής Έντασης Προπόνηση), και σου σταματά η αναπνοή μόνο να τους παρακολουθείς να την κάνουν.

Παρόλα αυτά, όσες επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει γύρω από αυτό τον τρόπο εξάσκησης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι αποδοτική και μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα.

Δεν πρόκειται όμως για μία συγκεκριμένη συνταγή. Μπορεί να γίνεται από 3 λεπτά ως και 15, να έχει διάφορους ρυθμούς, διάφορες αντιστάσεις, διάφορες ασκήσεις, να γίνεται με όργανα ή χωρίς…

Εξαρτάται από τον άνθρωπο που θα γυμναστεί και από τον εξειδικευμένο γυμναστή που έχει αναπτύξει το κάθε πρόγραμμα.

Σε κάποια από τις μελέτες, φάνηκε ότι 1 λεπτό μόνο γρήγορου ποδήλατου που ακολουθείται από 1 λεπτό ξεκούρασης και μετά ξανά από 1 λεπτό γρήγορο ποδήλατο, βελτιώνει το μυϊκό σύστημα πολύ περισσότερο από μία ολόκληρη βόλτα με ποδήλατο.

Ο καθηγητής Martin Gibala και η ομάδα του από το Mc Master University, Hamilton, Ontario, Canada, κατέληξαν επίσης στο ίδιο συμπέρασμα υποβάλλοντας τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στα πειράματά τους σε ποδηλασία κανονική, με μέτριο ρυθμό επί μισή ώρα, ενώ άλλοι έκαναν «σπίνινγκ», δηλαδή γρήγορο ποδήλατο αλλά για λίγα λεπτά.

Η μέθοδος πάντως δεν ενδείκνυται για αγύμναστους και ηλικιωμένους και είναι γεγονός ότι για να την εφαρμόσει κάποιος πρέπει πρώτα να βελτιώσει με παραδοσιακούς τρόπους εκγύμνασης το μυϊκό και αναπνευστικό του σύστημα.

ΠΗΓΗ: BBC

Σχετικά Άρθρα